Wat betekent ‘de leidraad boeterente’ voor mij?

Gerelateerde thema's

Wanneer u extra of vervroegd aflost op uw hypotheek, betaalt u hiervoor misschien een vergoeding. Deze vergoeding werd voorheen ook wel boeterente genoemd. Op 14 juli 2016 is er nieuwe wetgeving gekomen, over hoe deze vergoeding berekend moet worden. In deze wetgeving staat dat de kosten die iemand maakt bij vervroegd aflossen, niet groter mogen zijn dan het financiële nadeel dat de hypotheekaanbieder hierdoor heeft. Argenta werkt al sinds 18 april 2016 volgens de wetgeving die voortkomt uit de Mortgage Credit Directive (MCD).

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de rekenmethode van de vergoeding onderzocht. Hieruit blijkt dat hypotheekaanbieders de vergoeding op verschillende manieren berekenen. Op 20 maart 2017, heeft de AFM duidelijkheid gegeven over de manier waarop de vergoeding berekend moet worden. 

We betalen het bedrag dat u te veel heeft betaald terug 

  • Heeft u op of na 18 april 2016 uw hypotheek helemaal of voor een deel extra afgelost en hiervoor een vergoeding betaald?
  • Of heeft u voor het einde van de rentevaste periode uw hypotheekrente aangepast en hiervoor een vergoeding betaald? 

Dan berekenen wij opnieuw de vergoeding op basis van de regels van de AFM. Hiervoor hebben wij even de tijd nodig. Waar nodig betalen wij het bedrag dat u te veel heeft betaald terug. U hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Gerelateerde vragen

Argenta maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie