Wat is het verschil tussen vaste en variabele rente?

Gerelateerde thema's

Een belangrijk onderdeel bij het afsluiten van een hypotheek is het kiezen van de rente. U krijgt de vraag of u een vaste of een variabele rente wilt. De keuze is afhankelijk van wat past bij uw financiële situatie. 

Vaste rente
Als u kiest voor een vaste rente, kiest u voor zekerheid, voor een  bepaalde periode. Hoe lang u de rente vastzet, kunt u zelf bepalen. U weet dan precies hoeveel rente u betaalt, dit verandert niet. Onderstaande tabel kan u helpen bij uw keuze.

 

Rentevaste periode

Korter dan 10 jaar

Langer dan 10 jaar

Wat is uw verwachting van de hypotheekrente?

Hypotheekrente gaat dalen

Hypotheekrente gaat stijgen

Wat voor zekerheid wilt u?

Zekerheid op de korte termijn

Zekerheid op de lange termijn

Invloed van rentevast periode op de hypotheekrente

Lagere hypotheekrente

Hogere hypotheekrenteVariabele rente

Kiest u voor een variabele rente, dan kan de hypotheekrente iedere drie maanden veranderen. Dit kan betekenen dat de hypotheekrente hoger, of lager wordt. U kunt er tussentijds altijd voor kiezen om uw hypotheekrente toch vast te zetten.
Het voordeel van de variabele hypotheekrente is dat deze meestal lager is dan de vaste hypotheekrente. Een nadeel van de variabele rente is dat u vooraf niet zeker weet hoe hoog uw maandlasten zijn.

Vindt u het lastig om een keuze te maken voor vaste of variabele rente, of wilt u meer advies? Neem dan contact op met uw hypotheekadviseur.
Klik hier en vind een adviseur in de buurt.

Gerelateerde vragen

Argenta maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie