Extra aflossen op uw hypotheek

U kunt ervoor kiezen om extra af te lossen op uw hypotheek. Bijvoorbeeld omdat u een erfenis of schenking heeft gekregen, of als u extra gespaard heeft.

Aflossen of extra aflossen

Op het einde van de looptijd van uw hypotheek moet u de volledige hypotheek aflossen of afgelost hebben. Soms is het interessant om al eerder een (extra) aflossing te doen.

Voordelen (extra) aflossen

  • Lagere maandlasten: Als u extra aflost, wordt de hypotheekschuld lager. Hierdoor wordt het bedrag waarover u rente betaalt lager.  
  • Uw (eventuele) restschuld wordt lager. Als de waarde van uw huis lager is dan uw hypotheek, dan staat uw huis ‘onder water’. Dit betekent dat u misschien niet genoeg geld heeft om uw hypotheek af te lossen bij de verkoop van uw huis. U heeft dan een restschuld. Door extra af te lossen, verkleint u het risico op een restschuld.
  • U betaalt misschien minder belasting. Wanneer uw hypotheekrente (veel) hoger is dan uw spaarrente, kan het interessant zijn om extra af te lossen. Bespreek met uw adviseur of dit voor u het geval is.

Nadelen (extra) aflossen

  • Minder renteaftrek: Als u door het aflossen een lagere hypotheek krijgt, gaat u ook minder hypotheekrente betalen. Dit betekent dat u minder rente kunt aftrekken van uw belastbare inkomen.
  • Bijleenregeling: Als u extra aflost kan uw hypotheek lager worden dan de waarde van uw huis. Als u uw huis verkoopt, heeft u dan een overwaarde.  Waarschijnlijk sluit u opnieuw een hypotheek af als u een nieuw huis koopt. Doet u dit binnen drie jaar na de verkoop van uw huis, dan mag u de rente over het hele hypotheekbedrag alleen aftrekken als u de overwaarde gebruikt voor de aankoop van het nieuwe huis. Dit is de bijleenregeling.

Regels (extra) aflossen

  • U mag per kalenderjaar maximaal 15%  van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder extra kosten aflossen.
  • U mag zo vaak aflossen als u wilt, houdt wel rekening met de grens voor kosteloos aflossen (zie hierboven)
  • Als uw huis ‘onder water’ staat, mag u zonder kosten extra aflossen tot de WOZ-waarde van uw huis. Dit is de waarde van uw huis die de gemeente jaarlijks vaststelt.
  • Het minimum af te lossen bedrag per keer is 500 euro. Het bedrag moet vanaf uw eigen betaalrekening worden overgemaakt


Neem contact op met uw adviseur

Als u (extra) wilt aflossen op uw hypotheek, neemt u contact op met uw adviseur. Het is belangrijk dat u samen goed bekijkt wat de voor- en nadelen voor u zijn. 

Vind een adviseur in de buurt

Ruim 750 onafhankelijke adviseurs kunnen u adviseren en helpen bij het afsluiten van een Argenta Hypotheek. Zoek een adviseur bij u in de buurt. Deze kan uw persoonlijke situatie met u doornemen en u adviseren over de hypotheek die het beste bij u past.

Bereken zelf uw maximale hypotheek

Benieuwd of u uw droomhuis kunt financieren en wat uw maandlasten worden? Bereken het snel en eenvoudig zelf!

Argenta maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie