Heb je net een huis gekocht of ben je de trotse nieuwe bewoner van een huurhuis? Gefeliciteerd! Om jou op weg te helpen met de inrichting van jouw huis lees je hier hoeveel het kost om je nieuwe plek in te richten. Van vloeren tot verlichting. Van banken tot badkamers. Daar gaan we!

Hier hangt de inrichting van jouw huis af.

De grootte van je huis.

Hoe meer vierkante meters je in te richten hebt hoe meer je kwijt bent. Voor een eenpersoonshok ben je nu eenmaal minder kwijt dan voor een paleis met meerdere verdiepingen.

Nieuwbouw of bestaande bouw.

Een nieuwbouwhuis is vaak kaal. Dan heb je meer nodig om het aan te kleden. Een vloer bijvoorbeeld. En raambekleding. In het geval van bestaande bouw is dat niet altijd nodig.

Het aantal bewoners.

Waar 5 mensen leven moeten ook 5 mensen kunnen zitten en slapen. En dat kost meer dan wanneer je in je eentje of met z’n tweeën bent.

Wat je al hebt en wat je nog nodig hebt.

Niet alles hoeft nieuw te zijn. Hoe meer je hebt hoe minder je nog nodig hebt. Ga je voor het eerst met een startershypotheek voor een ‘volwassen huis’? Dan ben je meer kwijt aan inrichting dan wanneer je door de jaren heen al een aardige inboedel bij elkaar hebt verzameld.

De kwaliteit.

Bijna net zo cliché als ‘dat hangt ervan af’ is ‘aan kwaliteit zit een prijskaartje’. Hoe beter de kwaliteit van een meubelstuk, een vloer of een lamp, hoe meer je ervoor betaalt.

Jouw smaak.

Scandinavisch minimalisme kost nu eenmaal meer dan kringloop chique. Jouw stijl bepaalt voor een groot deel het kostenplaatje van je inrichting. 

Het ‘gemiddelde’ van de kosten voor het inrichten van je huis.

Wat ben je kwijt voor een vloer? Voor de badkamer? De keuken? De prijzen hieronder zijn van-tot-prijzen. Zo weet je waar je aan moet denken en met welke bedragen je ongeveer rekening moet houden voor jouw inrichting.

Ben je met z’n vijven? Heb je een dure smaak? En vind je kwaliteit heel belangrijk? Ga dan dicht tegen de ‘tot’ van de van-tot-prijs zitten. Ben je in je eentje? Is de kringloop helemaal jouw ding? Vind je het niet erg om af en toe wat te vervangen omdat het stuk is? Dan kun je meer richting de ‘van’ in de van-tot-prijs. Om het overzichtelijk te houden hebben we geen rekening gehouden met een buitensporig luxe smaak of een zeldzaam hoog aantal bewoners.

De vloer.

€ 5,- tot € 150,- per vierkante meter 

Ga je voor goedkope vloerbedekking? Dan kun je voor € 5,- per vierkante meter klaar zijn. Houd je meer van parket met een luxe uitstraling? Dan ga je meer richting de € 150,- per vierkante meter.

Raambekleding.

€ 40,- tot € 150,- per raam

Plastic jaloezieën is een ander verhaal dan dikke, op maat gemaakte overgordijnen. Voor € 40,- heb je al iets voor je raam hangen. Voor € 150,- heb je ‘kwaliteit’.

Keuken.

€ 3000,- tot € 15.000,- 

Heb je genoeg aan een simpel keukenblok? Of komen jouw behoeften overeen met die van Gordon Ramsay? Voor jouw keuken ben je tussen de € 3.000 tot € 15.000 kwijt. Vergeet niet om af te dingen.


Badkamer.

€ 3.000,- tot € 15.000,-

Zelfde verhaal als de keuken. Kleine tegeltjes en een simpele douchecabine brengen jouw richting € 3.000,-. Op maat gemaakte glazen deuren en grote granieten tegels richting de € 15.000,-.


Meubels.

€ 3.000,- tot € 20.000,-

Voor een bank betaal je al gauw € 800,-, een bed € 1.000,-, eetstoelen € 50,-, een eettafel € 300,-, een bureau € 200,- en een salontafel € 200,-. Dan heb je nog nachtkastjes, kasten, een tv-meubel en meer. Afhankelijk van het aantal bewoners, je smaak en de kwaliteit kun je aan € 3.000,- genoeg hebben. Of kun je makkelijk richting de € 20.000,-.


Verlichting.

€ 300,- tot € 3.000,-

Praktische plafonnières kosten bijna niets. Maar wie voor design gaat is al gauw een flinke smak geld kwijt. En houd naast de aanschafkosten ook rekening met de energiekosten.

Alles bij elkaar opgeteld.

Ga je voor low budget? Dan heb je voor € 12.000,- een keuken, badkamer, vloer, raambekleding, de belangrijkste meubels en genoeg licht om overal wat te kunnen zien. Heb je al een prima badkamer en keuken? Dan kom je met de helft uit. En wil je het allemaal een beetje luxer dan ga je al snel richting het dubbele. Houd er rekening mee dat decoratie (denk aan planten, vazen, schilderijen) hier nog niet bij zit. Neem de tijd en gebruik je gezond verstand. Vergelijk prijzen. Let op aanbiedingen en weet dat goedkoop soms duurkoop is.

Tip.

Wil je gaan sparen voor de inrichting van je huis? Dan kun je een gratis spaarrekening openen, speciaal voor de inrichting van je huis. Maak in dat geval een automatische overschrijving aan van je betaalrekening naar je Argenta spaarrekening. Zo weet je zeker weet dat je spaarpotje elke maand groeit.