Twee adviseurs vertellen enthousiast over de groeiende expatmarkt en hypotheken.

In een interview met adviseurs Joost Broné (Personce) en Sema Sarikas (Homefinancials) vertellen zij enthousiast over hun ervaringen met expats. Over welke vragen expats hebben rondom hypotheken en fijn wonen in Nederland. Hoe de expatmarkt groeit en waarom de Argenta hypotheek interessant is voor expats. Je leest er alles over in dit blog.

Het aantal expats in Nederland neemt snel toe. Met grote bedrijven zoals ASML en Philips worden er jaarlijks duizenden kennismigranten aangetrokken naar ‘Brainport’. Ook in Den Haag en Amsterdam zit de groei er flink in. “Er zijn steeds meer expats die zich voor langere termijn willen vestigen in Nederland. En dat trekt weer aan na corona,” zegt Sema. “En meestal sparen ze veel omdat ze minder belasting hoeven te betalen. Of ze hebben in andere landen al veel bij elkaar gespaard. Het is voor expats die voor een langere tijd blijven veel goedkoper om te kopen dan te huren. Zeker met huren van gemeubileerde huizen die nu oplopen tot wel € 1.500 tot
€ 2.000,- per maand,” vertelt Joost. 

Joost over de expatmarkt.

Wat expats willen weten over hypotheken en wonen Nederland.

“De meeste expats komen met hun familie en zijn vaak op zoek naar een eengezinswoning met een tuin. Dichtbij verbindingswegen en internationale scholen. Ze zijn hoogopgeleid en hebben een andere levensstandaard. Het is erg wennen voor expats aan de Nederlandse gewoontes en werkcultuur. Daarin is het belangrijk dat je ze begrijpt en persoonlijk begeleid als adviseur,” vertelt Sema.

De vragen die expats stellen over hypotheken hebben vooral te maken met hun culturele achtergrond. “In sommige landen zijn mensen bijvoorbeeld gewend om altijd af te dingen. Dat vertaalt zich bij hypotheken in de verwachting op een vorm van korting. Bij andere culturen knikken ze beleefd ‘ja' maar willen ze het eigenlijk niet. Of andersom. Dus daar moet je goed doorheen prikken, ” zegt Joost.

Vragen die expats hebben over hypotheken.

  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Welke belastingregels zijn er?
  • Hoe werkt het hypotheekproces
  • Hoe moet ik op zoek naar een huis?
  • Hoe doe ik een bod op een huis?
  • Zelf een huis zoeken of slimmer via een aankoopmakelaar?
  • Wat moet ik verzekeren?
  • Wat zijn de risico’s?
  • Kan ik mijn huis verhuren als ik weer naar een ander land wordt uitgezonden?

Waarom de Argenta hypotheek interessant voor expats.

“Ik heb toevallig vanochtend voor een expat nog een aanvraag gedaan voor de Argenta hypotheek. Want Argenta is soepel met de voorwaarden en denkt graag met de klant mee. Het maakt daarbij niet uit hoelang iemand al in Nederland is. Zolang er maar een verblijfsvergunning aangeleverd kan worden.

En het stokpaardje van Argenta is natuurlijk de scherpe rente,” zegt Joost. Zowel Sema als Joost geven aan dat expats graag snel willen aflossen. 15% per jaar aflossen zonder vergoeding bij Argenta zien veel expats als een voordeel omdat ze vaak veel spaargeld hebben. 

“En expats weten vaak niet wat je met de overwaarde van het huis kunt doen na verkoop. Dat je bijvoorbeeld het geld voor een nieuw koophuis mag gebruiken of het geld weer (onbelast) mee naar het eigen land kunt nemen. En je mag het geld dat je in eigen land gespaard hebt in de hypotheek inleggen. Net zoals bij de Argenta hypotheek,” zegt Joost.

Ook dat het renteaanbod 3 maanden geldig en kosteloos verlengd kan worden met 9 maanden zien expats als een goede voorwaarde. Want dat past bij sommige culturen. Dit kan worden gezien als een vorm van korting. “Expats stromen vaak snel door naar grotere huizen. Daarom is ook de verhuisregeling bij Argenta van 12 maanden gunstig. Bij veel geldverstrekkers is dat maar 6 maanden,” geeft Sema aan.

Neem expats aan de hand mee.

Dat je je in Nederland voor alles kunt of moet verzekeren zijn expats meestal niet gewend. Sema geeft aan dat “expats vaak vastlopen in het begrijpen van juridische termen. Het aankoopproces en het vinden van de juiste hypotheek is ingewikkeld. Daar neem ik ze stap voor stap in mee.” 

 

Joost en Sema merken dat expats veel behoefte hebben aan iemand die ze aan de hand meeneemt. Ze moeten al zoveel regelen. Iemand die ze vertrouwen en persoonlijk benadert. Dat doen beide hypotheekadviseurs met veel enthousiasme in hun eigen omgeving waar steeds meer expats landen. “Deze markt is erg interessant voor hypotheekverstrekkers als ze daarin meebewegen,” sluit Joost enthousiast af.

 Sema Sarikas

Sema over Homefinancials.

“Homefinancials is een onafhankelijk werkend advieskantoor gespecialiseerd in het financieren van eigen woninghypotheken als ook in commercieel vastgoed (klein en groot). Naast financieringen bieden ze ook passende verzekeringen aan om klanten een totale dienstverlening te kunnen bieden.”
Joost Brone

Joost over Personce.

"Personce is een unieke alles-in-één financiële dienstverlener voor internationals, expats en kennismigranten. Wij bieden één aanspreekpunt voor uw persoonlijke financiën op het gebied van financiële planning, hypotheken, verzekeringen en belastingadvies."