De risicoklassen vanaf 8 oktober 2021.

Vanaf 8 oktober 2021 heeft Argenta nieuwe risicoklassen. Voor hypotheken zonder NHG gaan we van 4 naar 10 risicoklassen.

Wanneer valt de klant onder de nieuwe risicoklassen?

In de volgende situaties zijn de nieuwe risicoklassen van toepassing:

  1. elk nieuw uitgebracht renteaanbod vanaf 8 oktober 2021 
  2. klanten met een renteherziening vanaf 1 november 2021 
  3. klanten die hun rente afkopen vanaf 8 oktober 2021

In de volgende situaties krijgen klanten met een uitgebracht renteaanbod en/of bindende offerte de nieuwe risicoklassen:

  1. bij nieuwe hypotheken waarbij de rente op passeer- of verlengdatum lager is dan de rente uit het renteaanbod 
  2. bij bestaande hypotheken waarbij de rente op renteherzieningsdatum lager is dan de rente uit het voorstel voor renteherziening

De nieuwe risicoklassen en actuele rente vind je ook in het overzicht met de hypotheekrente.

Wat betekent dit voor het uitgebrachte renteaanbod en bindende offerte?

De nieuwe risicoklassen gelden voor nieuwe aanvragen vanaf 8 oktober 2021. Je hoeft geen nieuwe aanvraag te doen als een renteaanbod of bindende offerte is uitgebracht. Als de passeerrente of de rente op het moment van verlengen lager is dan de rente uit het renteaanbod dan krijgt de klant de laagste rente uit het renteoverzicht van dat moment. Vanaf 8 oktober wordt daarbij gekeken naar renteoverzicht met de nieuwe risicoklassen.

Wordt de risicoklasse nu ook automatisch aangepast?

De nieuwe risicoklassen veranderen de manier van aanpassen niet. De risicoklasse wordt net als nu automatisch aangepast bij een extra aflossing van de hypotheek. En als er een nieuwe waarde wordt aangeleverd door een (desktop) taxatie.