Hypotheken

Aflossingsvrije Hypotheek

Bij de Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u tijdens de gehele looptijd van uw hypotheek alleen de hypotheekrente. Dat betekent dat u zelf kiest of en hoe u aflost. Maar op de einddatum moet u uw Aflossingsvrije Hypotheek wel volledig terugbetalen. Een hypotheek betaalt u meestal niet van de een op de andere dag terug. Er is vaak wel tijd voor nodig om het volledige bedrag te sparen. Of u krijgt het geld bij elkaar door de verkoop van uw huis. Waar moet u nu nog meer op letten? Wat is een Aflossingsvrije Hypotheek precies: Wat zijn de kenmerken, voor- en nadelen en de eventuele risico’s. 

Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013?

Uw hypotheek blijft hetzelfde gedurende de looptijd. U lost niets af. Op de einddatum moet u uw hypotheek in één keer aflossen.

Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten na 1 januari 2013?

De hoogte van uw eigenwoningschuld van vóór 2013 is belangrijk voor de mate waarin u de betaalde rente mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Uw adviseur legt u graag uit wat dat voor u betekent.

Kenmerken

 • De maximale looptijd bij Argenta is 30 jaar
 • Aflossingsvrije Hypotheek mogelijk tot maximaal 50% van de marktwaarde (Voor augustus 2011 was het mogelijk om volledig aflosvrij te lenen)
 • Je betaalt alleen rente en geen verplichte aflossing gedurende de looptijd van de hypotheek
 • U mag aflossen gedurende de looptijd van de hypotheek, maar het hoeft niet

Voordelen

 • U betaalt alleen de hypotheekrente
 • Maximale hypotheekrenteaftrek
 • Flexibiliteit in de keuze voor aflossing

Nadelen

 • Hypotheek bij einde looptijd in een keer volledig aflossen
 • Versnelde afbouw aftrekbaarheid van de hypotheekrente
 • Met een Aflossingsvrije Hypotheek loopt u ook een aantal risico’s, zie hieronder:

Risico’s van een Aflossingsvrije Hypotheek

Heeft u op het einde van de looptijd van uw hypotheek onvoldoende geld om uw Aflossingsvrije Hypotheek te kunnen terugbetalen? Dan loopt u mogelijk de volgende risico’s: 

 • Wanneer u met pensioen gaat, heeft u vaak minder inkomen. Wanneer u niets aflost, blijft de schuld gelijk. Er is een risico dat u dan uw maandlasten niet meer kunt betalen.
 • Risico van restschuld. Wanneer u uw huis verkoopt, heeft u ook een risico dat verkoop van uw huis onvoldoende opbrengt. Er is een risico dat u dan een restschuld overhoudt.
 • Onder de huidige fiscale voorwaarden is de aftrekbaarheid van de hypotheek rente van een hypotheek maximaal 30 jaar. Dit wordt de komende jaren versneld afgebouwd. De kans is groot dat u hogere netto maandlasten krijgt, wanneer uw recht op hypotheekrenteaftrek verloopt.
 • Op het einde van de looptijd kunt u de Aflossingsvrije Hypotheek niet verlengen. Het bedrag wat dan overblijft moet u terugbetalen. Heeft u het geld niet? Dan wordt er opnieuw gekeken wat u kunt lenen. Er is een risico dat u niet voldoende mag lenen om te verlengen of een nieuwe hypotheek af te sluiten om dit bedrag terug te betalen. 
 • Als je voor een nieuwe rentevaste periode kiest kunnen de lasten bij een Aflossingsvrije Hypotheek relatief meer stijgen dan bij een Hypotheek waarbij wel afgelost wordt.

"Ik heb het idee dat Argenta niet alleen uit eigen belang handelt."

Parviz, klant sinds 2013

Bewust van uw financiële situatie


Heeft u een aflossingsvrije Hypotheek? Zorg dat u goed begrijpt wat een Aflossingsvrije Hypotheek betekent voor u. En denk ook alvast na over de toekomst.  Dit kunt u zelf doen:

Inzicht

Weten waar u aan toe bent, begint bij inzicht. Breng uw eigen financiële situatie daarom zo goed mogelijk in kaart. In de online bankomgeving heeft u overzicht van uw complete hypotheek. En op de site van het Nibud vindt u meer informatie over hoe u inzicht en grip krijgt op uw financiële situatie.

Begin nu met aflossen

Elk jaar mag u 15% van de oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek extra aflossen, zonder boete. Zo betaalt u per maand minder hypotheekrente. En hoeft u na afloop van uw Aflossingsvrije Hypotheek minder terug te betalen.

Bouw genoeg vermogen op

Op einde looptijd van uw Aflossingsvrije Hypotheek moet u in een keer een hoog bedrag terugbetalen. Maar hoe gaat u dat doen? Gaat u sparen, verwacht u een schenking of gaat u later uw huis verkopen om aan dat bedrag te komen. Wat u ook kiest. Zorg ervoor dat u daar alvast mee bezig bent. Zo voorkomt u dat u later voor verassingen komt te staan. Bekijk de site van het Nibud voor tips hoe u kunt (be)sparen om voldoende vermogen op te bouwen.

  

Betaalbaarheid nu en in de toekomst

Hoe zit het met de betaalbaarheid van uw hypotheek? Nu kunt u het misschien goed betalen. Maar bent u wel genoeg voorbereid op eventuele wijzigingen die pas later spelen, zoals:
verandering van inkomen wanneer u met pensioen gaat. Of eerder stopt met werken. Minder inkomen kan invloed hebben op de betaalbaarheid van uw hypotheek. De hypotheekrenteaftrek neemt ook af de komen jaren. Dat betekent dat u op den duur per maand netto meer gaat betalen.

 

Blijven of verhuizen

Wilt u in uw huis blijven wonen of (later) verhuizen? Als u wilt blijven wonen zorg er dan voor dat u later de Aflossingsvrije Hypotheek terug kunt betalen. Daarvoor heeft u voldoende geld nodig. Gaat u (later) verhuizen? Dan is het belangrijk dat de verkoop van uw huis voldoende opbrengt. Er is een risico dat u dan een restschuld overhoudt.

Wij helpen u graag

Wat voor u gunstig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Komt u er niet helemaal zelf uit? Neem dan contact op met uw (financieel) adviseur voor advies. Breng samen uw financiële situatie in kaart. En bekijk wat het beste is voor uw situatie. Heeft u nog geen adviseur? Neem dan contact op met een onafhankelijke adviseur bij u in de buurt.

In een aantal gevallen nemen wij contact met u op, bijvoorbeeld wanneer uw Aflossingsvrije Hypotheek hoger is dan 80% van de waarde van uw woning. En u binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd bereikt of uw renteaftrek vervalt. 

Neem contact met ons op

Vragen & Contact

Heeft u vragen over onze bank of onze producten? Bel of mail ons gerust. Op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur staan onze teams voor u klaar!

Een gezonde bank

Wij zijn Argenta. Een bank voor hypotheken, sparen en verzekeren. Die in België al 60 jaar staat als een huis. Argenta is een bank voor mensen, en dus niet voor bedrijven. We zijn er voor iedereen die niet van risico’s houdt. En die financiële keuzes maakt met gezond verstand. Welkom bij een gezonde bank. Welkom bij Argenta!
140.000+
Meer dan 140.000 spaarders in Nederland
60 Jaar
Al 60 jaar onafhankelijk en niet-beursgenoteerd
Sterke buffer
Eén van de sterkste van Europa
1500+
Meer dan 1500 onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland

Argenta in de prijzen