wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij de aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen hypotheekrente. Lage maandlasten dus. Lees alles over afsluiten en de voorwaarden.
Image
aflossingsvrij-wit

wat is een aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek is meestal de goedkoopste hypotheek voor je maandlasten. Je betaalt dan alleen de rente en je lost verder niets af. Na (meestal) 30 jaar betaal je het geleende bedrag terug. Dat is iets om rekening mee te houden. Want niet iedereen kan aan het einde van de looptijd het hele bedrag in één keer betalen. Tussendoor kun je extra aflossen of sparen voor de aflossing. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Lukt dat niet? Dan kun je jouw huis verkopen of de aflossingsvrije hypotheek misschien oversluiten.

de kenmerken van de aflossingsvrije hypotheek.

 • de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek bij Argenta is maximaal 30 jaar
 • je mag tot maximaal 50% van de marktwaarde van jouw huis aflossingsvrij lenen
 • je betaalt alleen rente over het deel van de aflossingsvrije hypotheek
 • aflossen hoeft niet tijdens de looptijd van de hypotheek (maar het mag wel)
 • als jouw aflossingsvrije hypotheek afloopt dan moet je de hypotheek helemaal aflossen

aflossingsvrije hypotheek berekenen.

Wat kost dat nou een aflossingsvrije hypotheek? Een adviseur rekent dat graag voor jouw specifieke situatie uit. We geven je alvast een rekenvoorbeeld:

Stel, je neemt bij ons een hypotheek af voor 30 jaar voor een bedrag van € 250.000,- en een rente van 1,40%. Dan betaal je 30 jaar lang elke maand € 291,- rente. Dan hoef je na 30 jaar alleen nog jouw lening van € 250.000,- terug te betalen. Je bepaalt zelf of je in de 30 jaar dat je jouw hypotheek hebt extra wilt aflossen. Zo bepaal je dus zelf hoeveel en wanneer je aflost. Let op: bij een aflossingsvrije is er vaak geen rente-aftrek en bij ons kun je maar voor een deel van de waarde van het huis een aflossingsvrije hypotheek nemen.

aflossingsvrije hypotheek tussendoor aflossen is slim.

Jouw maandbedrag blijft tijdens de hele looptijd gelijk als je niet aflost. En dan moet je aan het einde het hele bedrag in één keer aflossen. Maak je je zorgen over die aflossing? Of wil je jouw maandlasten verlagen? Dan is extra aflossen een slim idee.

Zo werkt extra aflossen bij de Argenta hypotheek:

 • je mag per kalenderjaar maximaal 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder kosten aflossen
 • extra aflossen mag zo vaak als je wilt
 • je moet wel minimaal € 500,- per keer aflossen
 • in mijn Argenta los je eenvoudig zelf af

Lees alles over aflossen zonder vergoeding

risico’s van aflossingsvrije hypotheek.

We willen graag voorkomen dat je later niet in de financiële problemen komt. Daarom vertellen we je nu alle belangrijke risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

houd rekening met dalend inkomen door pensioen.

Jouw inkomen zakt (meestal) als je met pensioen gaat. Bij een aflossingsvrije hypotheek dalen de maandlasten niet. Je loopt dan het risico dat je jouw maandlasten niet meer kunt betalen. Houd daarom nu al rekening met je verwachte financiële situatie later.

jouw huis brengt niet genoeg op om de hypotheek af te betalen.

Aan het einde van de looptijd kun je jouw hypotheek aflossen met de verkoopopbrengst van je huis. Maar wat als jouw huis onvoldoende opbrengt? Dan houd je een restschuld over die je in één keer moet aflossen.

belastingaftrek wordt steeds minder.

Op dit moment mag je de hypotheekrente van een hypotheek maximaal 30 jaar aftrekken. Dit wordt de komende jaren versneld afgebouwd. Jouw bruto maandlasten worden dan netto maandlasten. Lees op de website van de Belastingdienst alles over je recht op hypotheekrenteaftrek.

je kunt jouw aflossingsvrije hypotheek niet verlengen.

Op het einde van de looptijd kun je de aflossingsvrije hypotheek niet verlengen. Je moet dan het  bedrag dat overblijft terugbetalen. Heb je dat geld niet? Dan kijken we opnieuw naar wat je kunt lenen. Er is een risico dat je niet voldoende mag lenen of dat je geen nieuwe hypotheek af kunt sluiten om dit bedrag terug te betalen. 

niet met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten.

Het is niet meer mogelijk om een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Lees de 5 tips bij een aflossingsvrije hypotheek

zo sluit je een aflossingsvrije hypotheek over.

Op het moment dat je jouw hypotheek afsloot, paste de aflossingsvrije hypotheek het beste bij jouw situatie. Is jouw situatie veranderd of wil je meer zekerheid? Dan is het oversluiten van jouw aflossingsvrije hypotheek naar een andere hypotheekvorm misschien een goed idee. Oversluiten kost geld maar kan ook betekenen dat jouw maandlasten lager worden en dat je beter voorbereid bent op je financiële situatie later. Bekijk onze informatie over het oversluiten van een hypotheek.

regel jouw hypotheek samen met.

Wil je meer weten over de Argenta hypotheek? En of dat bij jouw volgende woonstap past? Een adviseur legt je dat graag uit. Ben je er nog niet uit over welke hypotheek het beste bij je past? Bespreek dan de mogelijkheden met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

een onafhankelijk adviseur.

 • vergelijk verschillende geldverstrekkers
 • eerste gesprek meestal vrijblijvend
 • via videobellen of op kantoor bij jou in de buurt
 • persoonlijk adviesrapport: prijzen verschillen

een Argenta adviseur.

 • alleen over de Argenta hypotheek
 • vrijblijvend eerste gesprek
 • via videobellen
 • persoonlijk adviesrapport: € 1.650,- (bij eerste huis)
Image
altijd scherpe rentes.

altijd scherpe rentes.

Bij ons kun je altijd rekenen op scherpe rentes. Wil je een vaste of variabele rente? Met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Gewoon wat bij jouw past. Jij kiest.