Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek is de hypotheekvorm met de laagste maandlasten. Want je betaalt alleen de rente en je lost niet standaard af. Keerzijde hiervan is dat je na (meestal) 30 jaar het volledige geleende bedrag in één keer moet terug betalen. Dat is iets om rekening mee te houden. Want niet iedereen kan aan het einde van de looptijd het hele bedrag in één keer betalen. Tussendoor kun je bijvoorbeeld extra aflossen, sparen of misschien wel jouw aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een hypotheek waar je wel aflost. Heb je hulp nodig of wil je gewoon meer weten? Laat het vooral aan ons of jouw hypotheekadviseur weten. We helpen jou graag. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Zo woon jij zonder zorgen. En houd je jouw hypotheek betaalbaar. Dat is fijn wonen. 

Kenmerken van de aflossingsvrije hypotheek.

 • De looptijd van de aflossingsvrije hypotheek bij Argenta is maximaal 30 jaar
 • Je mag tot maximaal 50% van de marktwaarde van jouw huis aflossingsvrij lenen
 • Je betaalt alleen rente over het deel van de aflossingsvrije hypotheek
 • Aflossen hoeft niet tijdens de looptijd van de hypotheek (maar het mag wel)
 • Als jouw aflossingsvrije hypotheek afloopt dan moet je de hypotheek helemaal aflossen
 • Voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten na 2013 geldt geen hypotheekrente-aftrek meer
 • De aflosvorm aflossingsvrij kun je niet krijgen als je een starter bent op de woningmarkt 

Aflossingsvrije hypotheek berekenen.

Wat kost dat nou een aflossingsvrije hypotheek? Een onafhankelijk adviseur rekent dat graag voor jouw specifieke situatie uit. We geven je alvast een rekenvoorbeeld:

Stel, je neemt bij ons een hypotheek af voor 30 jaar voor een bedrag van € 250.000,- en een rente van 1,40%. Dan betaal je 30 jaar lang elke maand € 291,- rente. Dan hoef je na 30 jaar alleen nog jouw lening van € 250.000,- terug te betalen. Je bepaalt zelf of je in de 30 jaar dat je jouw hypotheek hebt extra wilt aflossen. Zo bepaal je dus zelf hoeveel en wanneer je aflost. Let op: bij een aflossingsvrije is er vaak geen rente-aftrek en bij ons kun je maar voor een deel van de waarde van het huis een aflossingsvrije hypotheek nemen.

Aflossingsvrije hypotheek tussendoor aflossen is slim.

Jouw maandbedrag blijft tijdens de hele looptijd gelijk als je niet aflost. En dan moet je aan het einde het hele bedrag in één keer aflossen. Maak je je zorgen over die aflossing? Of wil je jouw maandlasten verlagen? Dan is extra aflossen een slim idee.

Zo werkt extra aflossen bij de Argenta hypotheek:

 • Je mag per kalenderjaar maximaal 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder vergoeding aflossen
 • Extra aflossen mag zo vaak als je wilt
 • Je moet wel minimaal € 15,- per keer aflossen
 • In Mijn Leninginzicht los je eenvoudig zelf af en zie je direct wat de aflossing betekent voor jouw hypotheek

Lees alles over aflossen zonder vergoeding

Risico’s van aflossingsvrije hypotheek.

We willen graag voorkomen dat je later niet in de financiële problemen komt. Daarom vertellen we je nu alle belangrijke risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Houd rekening met dalend inkomen door pensioen.

Jouw inkomen zakt (meestal) als je met pensioen gaat. Bij een aflossingsvrije hypotheek dalen de maandlasten niet. Je loopt dan het risico dat je jouw maandlasten niet meer kunt betalen. Houd daarom nu al rekening met je verwachte financiële situatie later.

Jouw huis brengt niet genoeg op om de hypotheek af te betalen.

Aan het einde van de looptijd kun je jouw hypotheek aflossen met de verkoopopbrengst van je huis. Maar wat als jouw huis onvoldoende opbrengt? Dan houd je een restschuld over die je in één keer moet aflossen.

Belastingaftrek wordt steeds minder.

Op dit moment mag je de hypotheekrente van een hypotheek maximaal 30 jaar aftrekken. Dit wordt de komende jaren versneld afgebouwd. Jouw bruto maandlasten worden dan netto maandlasten. Lees op de website van de Belastingdienst alles over je recht op hypotheekrenteaftrek.

Jouw aflossingsvrije hypotheek op het einde van de looptijd.

Op het einde van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek moet je het hele bedrag terugbetalen. Heb je dat geld niet? Dan kijken we opnieuw naar wat je kunt lenen. Er is een risico dat je niet voldoende mag lenen of dat je geen nieuwe hypotheek af kunt sluiten om dit bedrag terug te betalen. Wil je weer een aflossingsvrije hypotheek? Dan kan dat maar tot maximaal 50% van de marktwaarde van je huis. 

Heb je hulp nodig of wil je meer weten? Lees de 5 tips om een aflossingsvrije hypotheek betaalbaar te houden of vraag het aan jouw adviseur.

Omzetten van aflosvorm.

Het omzetten van een annuïtaire- of lineaire hypotheek naar een aflossingsvrije hypotheek tijdens de rentevaste periode is alleen mogelijk wanneer dit noodzakelijk is om jouw hypotheek betaalbaar te houden. In andere situaties is het omzetten van een annuïtaire- of lineaire hypotheek naar een aflossingsvrije hypotheek tijdens de rentevaste periode niet mogelijk. Het is belangrijk dat je weet wat de betaalbaarheid is op belangrijke momenten in jouw leven zoals bijvoorbeeld pensioen, einde hypotheekrenteaftrek of einde rentevaste periode. Neem hiervoor contact op met jouw adviseur.

Heb je een brief ontvangen voor een hypotheekcheck?

Fijn wonen. Dat is ook betaalbaar wonen. Daarom helpen we jou met inzicht over de betaalbaarheid van de hypotheek. In de brief vragen we jou om een online hypotheekcheck in te vullen. Na het doorlopen van de online tool ontvang je een betaalbaarheidsrapport. Dit rapport geeft inzicht in de betaalbaarheid van jouw Argenta hypotheek. 
 

Actie_Calcasa_garantiestelling Argenta

Meer zelf berekenen.

Bekijk onze handige tools waarmee je snel inzicht krijgt over hoe je de betaalbaarheid van jouw hypotheek kunt verbeteren. Nieuwsgierig?

Zo sluit je een aflossingsvrije hypotheek over.

Is jouw financiele situatie veranderd sinds je jouw aflossingsvrije hypotheek regelde of wil je meer zekerheid? Dan is het omzetten of oversluiten van jouw aflossingsvrije hypotheek naar een andere hypotheekvorm misschien een goed idee. Oversluiten kost geld maar kan ook betekenen dat jouw maandlasten lager worden en dat je beter voorbereid bent op je financiële situatie later. Vaak verdien je de kosten ook terug. Bekijk onze informatie over het oversluiten van een hypotheek. Heb je al een Argenta aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je ook kiezen voor omzetten. Bijvoorbeeld naar een lineaire of annuïtaire hypotheek. Bekijk onze informatie over het oversluiten van een hypotheek.

Altijd scherpe rentes.

Bij ons kun je altijd rekenen op scherpe rentes. Wil je een vaste of variabele rente? Met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Gewoon wat bij jouw past. Jij kiest.
4,00% 10 jaar vast met NHG (aflossingsvrij)
4,00% 10 jaar vast met NHG (aflossingsvrij)