Wat is een annuïteitenhypotheek?

Annuïteit, annuïtair, annuïteitenhypotheek. Moeilijke woorden voor een eenvoudige hypotheek. Met de Argenta hypotheek met de aflosvorm annuïtair blijft het maandbedrag tijdens de looptijd iedere maand hetzelfde zolang de rente vaststaat. Dat maandbedrag is de annuïteit en bestaat uit een deel aflossing en uit een deel rente. 

Jouw maandbedrag bestaat dan eerst vooral uit rente en los je minder af. In het begin krijg je dan meer terug van de Belastingdienst. Aan het einde van de looptijd los je dus meer af en betaal je minder rente. Uiteindelijk los je aan het einde van de looptijd jouw hele hypotheek af.

De kenmerken van de annuïteitenhypotheek.

  • Je betaalt tijdens de looptijd een vast maandbedrag dat bestaat uit rente en aflossing
  • Jouw netto maandlasten worden iedere maand iets hoger omdat je iedere maand minder rente betaalt en dus ook minder terugkrijgt van de belasting
  • Je lost elke maand af en heb je aan het einde van de looptijd alles afgelost
  • De annuïteitenhypotheek heeft een vaste einddatum
  • Afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is mogelijk en geeft je meer zekerheid en lagere maandlasten

Annuïteit berekenen.

Wat kost een annuïteitenhypotheek? Een onafhankelijk adviseur rekent dat graag voor jouw specifieke situatie uit. We geven je alvast een rekenvoorbeeld:

Stel: je neemt bij ons een hypotheek af voor 30 jaar lang met een rentevastperiode van 10 jaar voor een bedrag van € 300.000,- en een rente van bijvoorbeeld 4,09%. Dan is het bedrag dat je maandelijks betaalt € 1.448,-. Daarin zit de aflossing en de rente. De rente wordt iedere maand minder en de aflossing wordt hoger. Na 30 jaar is de hele hypotheek afgelost.

Annuïteitenhypotheek extra aflossen.

Je maandlasten verlagen door extra te af te lossen op jouw annuïteitenhypotheek. Dat klinkt aantrekkelijk. Toch is extra aflossen iets om goed over na te denken. Na een extra aflossing heb je bijvoorbeeld minder geld op je spaarrekening voor als er iets onverwachts gebeurd.

Kun je het geld missen dan is extra aflossen meestal een slim idee. Zo werkt extra aflossen bij de Argenta hypotheek:

  • Je mag per kalenderjaar maximaal 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder vergoeding aflossen
  • Extra aflossen mag zo vaak als je wilt
  • Je moet wel minimaal € 15,- per keer aflossen
  • In Mijn Leninginzicht los je eenvoudig zelf af

Lees alles over extra aflossen zonder vergoeding

Altijd scherpe rentes.

Bij ons kun je altijd rekenen op scherpe rentes. Wil je een vaste of variabele rente? Met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Gewoon wat bij jou past. Jij kiest.
3,25% 1 jaar vast Termijndeposito Met de Argenta hypotheek (op jaarbasis)
3,25% 1 jaar vast Termijndeposito Met de Argenta hypotheek (op jaarbasis)