Hypotheek en studieschuld.

We beginnen met het goede nieuws. Een studieschuld staat niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Jouw studieschuld hoeft niet afgelost te zijn als je een hypotheek wilt afsluiten. Klinkt goed. Let op: het is wel strafbaar als je bij het aanvragen van een hypotheek niet vermeldt dat je een studieschuld hebt. Dit is ook niet slim om het te verbergen. Want je betaalt maandelijks een bedrag aan DUO. Dat betekent dat je minder over hebt om aan de maandlasten van jouw hypotheek te besteden.

Hypotheek berekenen met studieschuld met nieuwe of oude stelsel.

De invloed van je studieschuld op de hoogte van je maximale hypotheek hangt af van wanneer je jouw studielening hebt aangevraagd. Is dat in het oude of het nieuwe stelsel?

Rekenvoorbeeld
oude stelsel.

(aangevraagd vóór 1 juli 2015)

Jouw studieschuld telt voor 0,75% mee bij de berekening van je maandelijkse lasten.

Je hebt een studieschuld van € 15.000,-. Je betaalt hiervoor € 112,50 per maand terug aan DUO (0,75% van € 15.000,-). Hierdoor krijg je met studieschuld ongeveer € 31.000,- minder hypotheek dan zonder studieschuld. 
 

Rekenvoorbeeld nieuwe stelsel.

(aangevraagd ná 1 juli 2015)

Je studieschuld telt voor 0,35% mee bij de berekening van je maandelijkse lasten.

Je hebt een studieschuld van € 20.000,-. Je betaalt hiervoor € 70,- per maand terug aan DUO (0,35% van € 20.000,-). Hierdoor kun je ongeveer € 20.000,- minder hypotheek krijgen dan zonder studieschuld.

Bereken jouw maximale hypotheek met een studieschuld.

Voor het berekenen van wat je maximaal kunt lenen met een studieschuld hebben we nog meer gegevens van je nodig. Zoals jouw inkomen, wat voor huis je koopt en hoe lang je de rente vast wilt zetten. Je berekent het eenvoudig zelf.

BKR-geregistreerd en hypotheek.

Bij het aanvragen van een hypotheek willen we graag weten of je een BKR-registratie hebt. Maar wat doet Bureau Krediet Registratie nou precies? BKR verzamelt de registraties van leningen die mensen afsluiten en biedt die aan in een centraal overzicht. Hierin staat bijvoorbeeld of je een creditcard hebt. Of dat je rood kunt staan op je bankrekening en je persoonlijke leningen of uitgestelde betalingen op jouw naam hebt staan. Ook een telefoonabonnement waarbij de telefoon inbegrepen zit en private lease van een auto staan geregistreerd. Op de website van BKR lees je er meer over. 

Positieve of negatieve BKR-registratie.

Worden alle leningen dan even zwaar meegeteld bij het aanvragen van een hypotheek? Nee. Dat hangt af van wat voor registratie je hebt. 
 

Positieve registratie.

De meeste mensen vallen in deze categorie. Het wil zeggen dat je wel een lening hebt maar geen betalingsproblemen. Hiermee kun je bijna altijd een hypotheek afsluiten.
 

Negatieve registratie.

Heb je op jouw lening(en) een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen? Dan krijg je een negatieve registratie bij het BKR en een achterstandscodering. Hierdoor wordt het heel lastig om de komende 5 jaar een hypotheek af te sluiten.

Bij een negatieve registratie zijn er speciale codes die aangeven wat de ernst van je betalingsachterstand is. Bijvoorbeeld de A van ‘achterstandscodering’ of de H van ‘herstelcodering’. 
 

Kan ik bij Argenta een hypotheek afsluiten met BKR-registratie?

Met een positieve BKR-registratie kun je bij ons meestal een hypotheek afsluiten. Kom je jouw betalingsverplichtingen niet na en heb je een negatieve BKR-registratie? Dan is het helaas niet mogelijk een hypotheek af te sluiten.

Hypotheek en schuld? Laat een adviseur met je meedenken.

Een hypotheek is maatwerk. Zeker als je een studieschuld of BKR-registratie hebt. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur van Argenta of een onafhankelijk advsieur. Krijg zo antwoord op vragen als:

  • Hoeveel kan ik lenen?
  • Wat is slim: studieschuld aflossen voordat ik een huis koop?
  • Hoe zit het met mijn BKR-registratie en een hypotheek?