Wat is het verschil tussen een annuïtaire en lineaire hypotheek?

Met een lineaire hypotheek betaal je aan het begin een hoger maandbedrag dat elke maand een beetje lager wordt. Met een annuïteitenhypotheek blijft het maandbedrag tijdens de rentevaste periode iedere maand hetzelfde. Maar met allebei de hypotheken los je aan het einde van de looptijd je hypotheek helemaal af.
 

Rekenvoorbeeld annuïtaire hypotheek. 

Stel: je neemt bij ons een hypotheek af voor 30 jaar lang met een rentevastperiode van 20 jaar voor een bedrag van € 300.000,- en een rente van bijvoorbeeld 1,28%. Dan is het bedrag dat je maandelijks betaalt € 1.004,-. Daarin zit de aflossing en de rente. De rente wordt iedere maand minder en de aflossing wordt hoger. Na 30 jaar is de hele hypotheek afgelost. 

Rekenvoorbeeld lineaire hypotheek.

Stel: je neemt bij ons een hypotheek af voor 30 jaar lang met een rentevastperiode van 20 jaar voor een bedrag van € 300.000,- en een rente van bijvoorbeeld 1,28%. Dan is het bedrag dat je maandelijks betaalt € 1.127,-. Daarin zit een vaste aflossing van € 833,-. Het restbedrag is rente en doordat je aflost betaal je iedere maand minder rente. Na 30 jaar is de hele hypotheek afgelost. 

Waarom is lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek interessant?

Welke hypotheekvorm je ook kiest, beide hypotheken geven de zekerheid dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek helemaal hebt afgelost. Je blijft dan niet met schulden zitten.

Bij deze hypotheken mag je tussendoor ook extra aflossen. Bij Argenta is dat elk jaar 15% van de hypotheeksom. Zonder kosten. Je betaalt na het extra aflossen minder rente. Dat scheelt direct in jouw maandlasten.