geld_lenen_kost_geld_b

wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek sluit je af omdat je nog geen toegang hebt tot het geld van de verkoop van jouw oude huis. Voor de overbrugging dus. Je kunt dit geld of ‘overwaarde’ dan al gebruiken door het afsluiten van een overbruggingshypotheek.

Je hebt dan tijdelijk 3 hypotheken:

  • de hypotheek voor je oude huis
  • de hypotheek voor je nieuwe huis
  • de overbruggingshypotheek

Dat betekent dat je even veel meer maandlasten hebt dan normaal. De hypotheekverstrekker van jouw nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek wil daarom weten of je die hogere maandlasten kunt betalen.
 

huis verkocht?

Verkoop je jouw huis? Dan wordt de hypotheek voor jouw oude huis en de overbruggingshypotheek afgelost. De rente die je betaalt over de overbruggingshypotheek kun je aftrekken van de belasting. Iedere situatie is anders. En er zijn voorwaarden en kosten verbonden aan een overbruggingshypotheek. Daarom raden we je aan om advies te vragen aan een hypotheekadviseur.

zo sluit je een overbruggingshypotheek af.

Een overbruggingshypotheek kun je afsluiten bij de hypotheekverstrekker van jouw nieuwe hypotheek. De hoogte van de overbruggingshypotheek wordt bepaald op basis van de verwachte verkoopwaarde van jouw oude huis. Veel hypotheekverstrekkers rekenen daarbij met de executiewaarde die meestal zo’n 85% tot 90% van de verkoopwaarde is. Bij de Argenta overbruggingshypotheek is dat tot 100% van de verkoopwaarde (bij een onverkocht of verkocht huis). De looptijd is bij de meeste hypotheekverstrekkers maximaal 2 jaar. 

zo berekenen we de Argenta overbruggingshypotheek.

huis nog niet verkocht.

maximaal 100% van de marktwaarde

– 1.85% van de marktwaarde

– restschuld van de hypotheek

= maximale overbruggingshypotheek

huis is al wel verkocht.

maximaal 100% van de verkoopprijs

– 1.85% van de verkoopprijs

– restschuld van de hypotheek

= maximale overbruggingshypotheek

toch maar eerst jouw oude huis verkopen?

3 hypotheken tegelijk, extra afsluitkosten en geen zekerheid over hoelang het duurt voordat je jouw oude woning hebt verkocht. Dat is best pittig. Denk dus goed na voordat je een overbruggingshypotheek afsluit. Je kunt ook eerst jouw oude huis verkopen en dan pas een nieuw huis kopen. Zo heb je geen overbruggingshypotheek nodig. Wel heb je dan tijdelijk woonruimte nodig. Dat geeft weer een andere uitdaging.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een overbruggingshypotheek? Een adviseur denkt graag met je mee.