geld_lenen_kost_geld_b

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek sluit je af omdat je nog geen toegang hebt tot het geld van de verkoop van jouw oude huis. Je kunt dit geld of ‘overwaarde’ dan al gebruiken voor de aankoop van jouw nieuwe huis. Dat kan door het afsluiten van een overbruggingshypotheek.

Je hebt dan tijdelijk 3 hypotheken:

  • De hypotheek voor je oude huis
  • De hypotheek voor je nieuwe huis
  • De overbruggingshypotheek

Dat betekent dat je even veel meer maandlasten hebt dan normaal. De geldverstrekker van jouw nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek wil daarom weten of je die hogere maandlasten kunt betalen.
 

Huis verkocht?

Verkoop je jouw huis? Dan wordt de hypotheek voor jouw oude huis en de overbruggingshypotheek afgelost. De rente die je betaalt over de overbruggingshypotheek kun je aftrekken van de belasting. Iedere situatie is anders. En er zijn voorwaarden en kosten verbonden aan een overbruggingshypotheek. Daarom raden we je aan om advies te vragen aan een adviseur.

Zo sluit je een overbruggingshypotheek af.

Een overbruggingshypotheek kun je afsluiten bij de geldverstrekker van jouw nieuwe hypotheek. De hoogte van de overbruggingshypotheek wordt bepaald op basis van de verwachte verkoopwaarde van jouw oude huis. Veel geldverstrekkers rekenen daarbij met een marktwaarde die meestal tussen de 85% tot 90% van de verwachte verkoopwaarde is. Bij de Argenta overbruggingshypotheek is dat tot 100% van de verkoopprijs (bij een verkocht huis) en 90% van de marktwaarde (bij een niet verkocht huis). De looptijd is bij de meeste geldverstrekkers maximaal 2 jaar. 

Zo berekenen we de Argenta overbruggingshypotheek.

kenmerken overbrugging

Toch maar eerst jouw oude huis verkopen?

3 hypotheken tegelijk, extra afsluitkosten en geen zekerheid over hoelang het duurt voordat je jouw oude huis hebt verkocht. Dat is best pittig. Denk dus goed na voordat je een overbruggingshypotheek afsluit. Je kunt ook eerst jouw oude huis verkopen en dan pas een nieuw huis kopen. Zo heb je geen overbruggingshypotheek nodig. Wel heb je dan tijdelijk woonruimte nodig. Dat geeft weer een andere uitdaging.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een overbruggingshypotheek? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met je mee.