is je telefoon besmet met het Android virus? Dit kun je doen.

Een gevaarlijk Android-virus heeft tienduizenden Nederlandse Android smartphones overgenomen. Daarmee proberen ze geld van bankrekeningen te stelen. Het virus wordt verspreid via SMS. Daarin staat dat je een pakket kunt volgen van DHL of UPS. Weet je niet meer of je op zo’n berichtje geklikt hebt? En of je daarmee de nep-app van UPS of DHL hebt geïnstalleerd? Hier volgen een aantal tips over hoe je daarachter komt en wat je kunt doen om dit op te lossen.

wat doet het virus?


Het virus blokkeert de toegang tot jouw lijst met apps. Die vind je veelal via ‘Instellingen > Apps en meldingen’ en vervolgens eventueel op ‘Alle apps bekijken’. Krijg je geen toegang tot die lijst? Dan is je telefoon hoogstwaarschijnlijk besmet met het virus. Het virus besmet alleen Android-telefoons. Als je enkel op de link klikt, gebeurt er niets. Wel als je de app installeert.

besmet Android toestel.

Is jouw Android toestel besmet met het virus? Zet dan je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen. Dat betekent dat je de gegevens op je telefoon verliest, zoals foto's en WhatsApp-berichten (als je daar geen back-up van hebt). Helaas schijnt hier geen manier voor te zijn om dat te voorkomen. Op de website van de politie vind je de laatste informatie hierover.

heb je een Iphone?

Dan loopt jouw toestel geen gevaar. Zelfs als je de app zou downloaden, kan er niets gebeuren.