Met de huidige huizenprijzen is de kans groot dat de opbrengst van jouw huis hoger is dan de hypotheekschuld die je nog hebt. Dan heb je een overwaarde. Die overwaarde kun je goed gebruiken voor de aankoop van jouw nieuwe huis. Dit rekenvoorbeeld maakt dat duidelijk.

Stel:

Je hebt je huis voor € 250.000,- verkocht en jouw hypotheek is nog maar € 170.000,- en je betaalt de verkoopmakelaar € 2.500,-. De overwaarde die je dan hebt is:

€ 250.000,- minus € 170.000,- minus € 2.500,- = € 77.500,-.

Dat is fijn! Die overwaarde kun je mooi ‘meenemen’ naar jouw nieuwe huis. Met andere woorden, de hypotheek die je afsluit voor  het nieuwe huis kun je deels al afbetalen met de overwaarde van jouw oude huis.

Als jouw nieuwe huis € 300.000,- kost dan is de hypotheek die je daarvoor nodig hebt nog maar € 300.000,- min € 77.500,- = € 222.500,-. Dat scheelt aardig in je maandlasten.

Over die € 222.500,- heb je mogelijk ook 100% recht op hypotheekrenteaftrek.

Zo werkt de bijleenregeling.

Voor die overwaarde geldt de zogeheten ‘bijleenregeling’. Die regeling bepaalt dat je over de hoogte van je overwaarde geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Als je de overwaarde gebruikt voor de aankoop van jouw nieuwe huis dan maakt dat niet uit. Dan mag je rente aftrekken over het verschil tussen de opbrengst van jouw oude huis en de eigenwoningschuld (dat verschil is de overwaarde). Sluit je een lening af voor jouw nieuwe huis. Dan mag je de rente over de maximale aankoopprijs van het nieuwe huis verminderd met de eigenwoningreserve (dat is de overwaarde van jouw oude huis en overwaarde die daarvoor is ontstaan doordat je bijvoorbeeld hebt afgelost op jouw hypotheek).

Voorbeeld: overwaarde wél gebruiken voor jouw nieuwe huis.

Je hebt € 77.500,- overwaarde. Jouw nieuwe huis kost € 300.000,-. De hypotheek die je afsluit is dankzij je overwaarde nog maar € 222.500,-. Over die € 222.500,- heb je mogelijk 100% recht op hypotheekrenteaftrek. Leen je meer dan die overwaarde van € 222.500,- dan mag je over het bedrag boven die € 222.500,- geen rente aftrekken.

Bijleenregeling geldt maximaal 3 jaar.

Koop je in de 3 jaar na de verkoop van jouw huis geen nieuw huis? Dan vervalt de bijleenregeling. Als je na die 3 jaar besluit weer een huis te kopen dan heb je weer voor 100% van het hypotheekbedrag recht op hypotheekrenteaftrek. Let er wel op dat je in totaal maar recht hebt op 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Dus als je al 5 jaar een hypotheek hebt gehad en gebruik hebt gemaakt van de hypotheekrenteaftrek dan heb je nog 25 jaar over.

Eerst verkopen, dan kopen, of andersom?

Verkoop je eerst jouw oude huis? Dan kun je de overwaarde meteen gebruiken voor de aankoop van een ander huis. Heb je jouw oude huis nog niet verkocht? Dan kun je de overwaarde nog niet gebruiken.

Wil je toch jouw nieuwe huis al kopen maar nog niet genoeg eigen geld voor? Dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Met de overwaarde van jouw oude huis kun je de overbruggingshypotheek afbetalen. Tot die tijd betaal je rente over je overbruggingshypotheek. Die rente kun je eventueel wel aftrekken van de belasting. Zolang je de overbruggingshypotheek maar gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis.