Bieden op een huis.
Bieden op een huis doe je zo.
Nog voordat je gaat zoeken naar een huis is het belangrijk dat je weet wat je maximaal kunt lenen. Dat zoekt een stuk makkelijker. Ook om een bod uit te kunnen brengen, moet je weten of je dat ook wel echt kunt betalen. Bereken daarom eerst je maximale hypotheek.
We kijken hierbij niet alleen naar jouw bankrekening maar houden we ook rekening met jouw (financiële) situatie. Nu en in de toekomst. Dan weet je zeker dat je goed zit.
Voor een goed openingsbod is niet de vraagprijs van de verkoper leidend maar de waarde van het huis. Argenta is aangesloten bij Calcasa. Hier kun je online een desktoptaxatie van Calcasa aanvragen voor een huis.
Je kunt ook zelf onderzoeken wat een huis ongeveer waard is. Bijvoorbeeld door bij het Kadaster de verkoopprijzen van gelijkwaardige huizen in de buurt op te vragen. Ook op websites zoals Funda zie je snel wat de vraagprijzen zijn. Op WOZ-waardeloket vind je alle vastgestelde WOZ-waardes.
Wil je liever niet zelf op onderzoek uitgaan? Kies dan voor een aankoopmakelaar. Deze specialist kent de huizenmarkt goed en adviseert bij het bepalen van het openingsbod en over de onderhandelingsstrategie. Dat scheelt jou een hoop werk.
De prijs is belangrijk maar er zijn ook andere dingen die de verkoper belangrijk vindt bij het accepteren van jouw bod. Hieronder geven we je tips.
Tips over voorwaarden bod.
Moet het huis nog flink worden opgeknapt? Laat dan bij je bod weten of je zelf die kosten wilt betalen. Meestal zakt dan de vraagprijs.
Laat weten dat je onroerende zaken wilt overnemen, zoals een vloer of zonwering. Dat is meestal een voordeel voor de verkoper.
Ben je flexibel in de datum van de sleuteloverdracht? Dit kan een beslissende factor zijn voor de verkoper.
Bespreek de ontbindende voorwaarden. Een verkoper kiest misschien sneller voor iemand die bijvoorbeeld geen voorbehoud van financiering opneemt. Maar doe dit alleen als je zeker weet dat je de hypotheeklasten van je bod kunt betalen.
Hoe breng je een bod uit?
De verkoper bepaalt op welke manier je een bod kunt uitbrengen. Dit zijn de meest voorkomende mogelijkheden:
Onderhandelen na een openingsbod.
Na een goede voorbereiding laat jij (of de aankoopmakelaar) aan de verkoper weten wat jouw openingsbod is. De verkoper laat je weten of hij het openingsbod goedkeurt of afslaat. Zit je prijs in de buurt van wat de verkoper er minimaal voor wil hebben dan kan hij een tegenbod doen. Je start dan de onderhandeling. Bewaak hierbij altijd goed jouw grenzen.
Meteen een eindbod doen.
Weet je precies wat je maximaal wilt uitgeven? Doe dan meteen een eindbod en laat de verkoper weten dat je niet wilt onderhandelen. Soms is dit een aantrekkelijk aanbod voor een verkoper die snel zijn huis wil of moet verkopen.
Bieden per inschrijving.
Is een huis populair? Dan kiest een verkoper er soms voor om zijn huis te verkopen per inschrijving. Dat betekent dat je binnen een bepaalde termijn een bod kunt doen bij de verkoopmakelaar. Meestal wint de hoogste bieder of de bieder met een goed bod en de beste voorwaarden. Je gaat dan al snel hoger bieden dan je van plan was omdat je niet weet hoeveel bieders er zijn en wat die bieden. Blijf daarom altijd bij een haalbaar bod.
Bieden op een veiling.
Je kent het vast uit films. Veilingen waar potentiële kopers bedragen roepen of stiekem gebaren naar de veilingmeester. Zo gaat het niet bij een huis dat op een veiling verkocht wordt. Eerst stelt de veilingmeester de prijs vast door steeds een hoger bedrag te noemen. Bieders steken hun hand op als ze dat willen betalen. Dit gaat door totdat er geen handen meer worden opgestoken. Dan start het ‘afmijnen’. De veilingmeester begint bij het hoogste bedrag en gaat steeds verder naar beneden tot er iemand ‘mijn’ zegt. Die bieder krijgt het huis. Dat is niet vrijblijvend. Je bent dan verplicht het huis te kopen. Lukt dat niet? Dan krijg je een flinke boete.