Wat is een lineaire hypotheek?

Met een lineaire hypotheek wordt het maandbedrag dat je betaalt steeds minder tijdens de looptijd (zolang de rente gelijk blijft). Jouw maandbedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Het bedrag dat je voor de aflossing betaalt blijft gelijk. En de rente betaal je over de schuld die iedere maand overblijft. Die schuld wordt dus iedere maand lager. Je betaalt dus iedere maand minder rente. Daardoor wordt het bedrag dat je iedere maand betaalt ook steeds minder.

Net als bij een annuïteitenhypotheek los je je hypotheek helemaal af. Heb je nu genoeg inkomsten en wil je de zekerheid dat je je hypotheek ook over een tijd betaalbaar blijft? Daar past de lineaire hypotheek goed bij.

De kenmerken van de lineaire hypotheek.

  • Tijdens de looptijd van jouw lineaire hypotheek los je elke maand precies hetzelfde bedrag af
  • Aan het einde van de looptijd is jouw hypotheek helemaal afgelost
  • Jouw schuld daalt en dus ook het bedrag dat je betaalt aan hypotheekrente (als de rente de hele looptijd hetzelfde blijft)
  • Jouw bruto maandlasten (aflossing en rente) zijn aan het begin van de looptijd hoger
  • Jouw hypotheekrenteaftrek van de Belastingdienst daalt ook iedere maand omdat je iedere maand minder rente betaalt (het verschil tussen jouw bruto maandlasten en jouw netto maandlasten wordt dan steeds een beetje kleiner)

Rekenvoorbeeld lineaire hypotheek.

Wat kost een lineaire hypotheek? Een onafhankelijk adviseur rekent dat graag voor jouw specifieke situatie uit. We geven je alvast een rekenvoorbeeld:

Stel: je neemt bij ons een hypotheek af voor 30 jaar lang met een rentevastperiode van 20 jaar voor een bedrag van € 300.000,- en een rente van bijvoorbeeld 1,28%. Dan is het bedrag dat je maandelijks betaalt € 1.127,-. Daarin zit een vaste aflossing van € 833,-. Het restbedrag is rente. En je betaalt iedere maand minder rente omdat je aflost. Na 30 jaar is jouw hele hypotheek  dan afgelost. 

Lineaire hypotheek extra aflossen.

Je verlaagt je maandlasten door extra af te lossen op je lineaire hypotheek. Dat klinkt aantrekkelijk. Toch is extra aflossen iets om goed over na te denken. Na een extra aflossing heb je bijvoorbeeld minder geld op je spaarrekening voor als er iets onverwachts gebeurd.

Kun je het geld missen dan is extra aflossen meestal een slim idee.

Zo werkt extra aflossen bij de Argenta hypotheek:

  • Je mag per kalenderjaar maximaal 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder vergoeding aflossen
  • Extra aflossen mag zo vaak als je wilt
  • Je moet wel minimaal € 15,- per keer aflossen
  • In Mijn Leninginzicht los je eenvoudig zelf af

Lees alles over extra aflossen zonder vergoeding

Altijd scherpe rentes.

Bij ons kun je altijd rekenen op scherpe rentes. Wil je een vaste of variabele rente? Met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Gewoon wat bij jou past. Jij kiest.
3,38% 10 jaar vast met NHG (annuïtair) Argenta groen lenen
3,38% 10 jaar vast met NHG (annuïtair) Argenta groen lenen