Extra aflossen slim of niet?

Aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek moet je de volledige hypotheek aflossen of afgelost hebben. Soms is het interessant om al eerder een extra aflossing te doen. Bepaal voordat je extra aflost eerst of extra aflossen de beste keuze voor jou is. Het is belangrijk dat je altijd voldoende spaargeld achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven. Je kunt dit niet zomaar terugkrijgen als je hebt afgelost. Bekijk meer informatie op de website van het Nibud. 

Twijfel je? Vraag dan advies aan jouw eigen adviseur of een onafhankelijk adviseur.

Zo los je eenvoudig online af.

Wil je extra aflossen? Dan regel je dit eenvoudig zelf in Mijn Leninginzicht. Daarin zie je ook een verwachting van de eventuele vergoeding die je moet betalen, de nieuwe hypotheekschuld en maandlast na verwerking van de extra aflossing.

Ga naar 'Extra aflossen'.

Log in op Mijn Leninginzicht en ga naar de pagina 'Extra aflossen'. Je kiest zelf op welk leningdeel je extra aflost. Je kiest voor één leningdeel of meerdere leningdelen. De datum waarop je aflost is de datum waarop je het verzoek naar ons toestuurt.

Wat wil je aflossen?

Kies leningdeel, een bedrag en op welk leningdeel je extra wil aflossen. Los minimaal € 15,- af.
 

Overzicht en inzicht.

Je ziet vervolgens een overzicht van wat de extra aflossing betekent voor jouw hypotheekschuld, de maandlast en of je een aflosvergoeding moet betalen.

Maak bedrag over.

Je kunt via iDeal het bedrag zelf overmaken.

Meteen te zien.

Hebben we het bedrag voor de extra aflossing ontvangen en verwerkt? Dan is jouw hypotheekoverzicht meteen bijgewerkt in Mijn Leninginzicht.

Bevestiging per brief.

Daarna staat er in Mijn Leninginzicht een digitale brief. In deze brief staat wat de nieuwe hoogte van de lening is per leningdeel. En je leest welk bedrag je nu per maand gaat betalen. 

Heb je aangegeven in Mijn Leninginzicht dat je alle brieven alleen per post wil ontvangen? Dan wordt de brief per post verstuurd.

Voordelen.

Lagere maandlasten.

Als je extra aflost, wordt de hypotheekschuld lager. Hierdoor wordt het bedrag waarover je rente betaalt lager.  

Lagere risicoklasse.

Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan berekenen we na een extra aflossing automatisch de risicoklasse van jouw Argenta hypotheek. Het kan zijn dat jouw hypotheek dan in een lagere risicoklasse terecht komt en je mogelijk een lagere rente betaalt. 

Minder restschuld.

Jouw (eventuele) restschuld wordt lager. Als de waarde van jouw huis lager is dan jouw hypotheek dan staat je huis ‘onder water’. Dit betekent dat je misschien niet genoeg geld hebt om jouw hypotheek af te lossen bij de verkoop van jouw huis. Je hebt dan een restschuld. Door extra af te lossen, verklein je het risico op een restschuld.

Minder belasting.

Wanneer jouw hypotheekrente (veel) hoger is dan jouw spaarrente, kan het interessant zijn om extra af te lossen. Bespreek met jouw adviseur of dit voor jou het geval is.

Nadelen.

Minder renteaftrek.

Als je door het aflossen een lagere hypotheek krijgt, betaal je ook minder hypotheekrente. Dit betekent dat je minder rente kunt aftrekken van jouw belastbare inkomen.

Minder spaargeld.

Het bedrag zit na extra aflossen in jouw huis. Het bedrag is niet vrij opneembaar.
 

Goed om te weten.

  • Je mag per kalenderjaar maximaal 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder vergoeding extra aflossen
  • Een volgende extra aflossing kun je doen zodra de vorige extra aflossing door ons is verwerkt (dit zie je ook in Mijn Leninginzicht)
  • Het minimaal extra af te lossen bedrag per keer is € 15,-
  • Het bedrag moet overgeboekt worden van het IBAN waarvan de maandlasten van de hypotheek geïncasseerd worden (dit kan ook via iDeal)
  • Als jouw huis onder water staat, betekent dat dat jouw hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je huis (je mag dan per kalenderjaar alleen met jouw eigen geld meer dan 15% zonder vergoeding extra aflossen tot de hypotheekschuld lager is dan de meest recente WOZ-waarde van jouw huis)
  • In Mijn Leninginzicht kun je berekenen of je een aflosvergoeding moet betalen (je kunt een vrijblijvende voorlopige aflosnota aanvragen via Mijn Leninginzicht op de pagina 'Voorlopige aflosnota', zodra deze verstuurd is ontvang je een e-mail)

Aflossen spaarhypotheek.

Wil je extra aflossen op jouw spaarhypotheek? Neem dan altijd contact op met de verzekeraar, Waard. Stuur een e-mail naar info@waardverzekeringen.nl of bel 088 - 3741000 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. Waard berekent dan eerst voor jou wat je minimaal en maximaal extra kunt aflossen.