risico-opslag voor hypotheek zonder NHG.

Als je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt dan kun je te maken krijgen met een risico-opslag op het rentetarief. Hoe hoog die opslag is, hangt af van de verhouding tussen hoeveel je leent en wat de woning waard is. Hoe meer je leent in verhouding tot de marktwaarde van jouw huis, hoe groter het risico dat de hypotheek niet terugbetaald kan worden. Hiervoor rekenen we een risico-opslag. Deze opslag verwerken we in onze rentes.

de risicoklassen per woensdag 21 september 2022.

risico-opslag voor aflosvormen  annuïtair en lineair.

risicoklasse.  risico-opslag.* 
 tot en met 50%  0,20%
 tot en met 60%  0,25%
 tot en met 70%  0,28%
 tot en met 80%  0,31%
 tot en met 85%  0,32%
 tot en met 90%  0,33%
 tot en met 95%  0,50%
 tot en met 100%  0,51%
 tot en met 106%  0,58%
 meer dan 106%  0,75%

  * Voor de 3-maands variabele rente gelden afwijkende risico-opslagen.

risico-opslag voor aflosvormen aflossingsvrij, leven en beleggen.

 risicoklasse. risico-opslag.*
 tot en met 50%   0,20%
 tot en met 60%   0,25%
 tot en met 70%  0,28%
 tot en met 80%   0,31%
 tot en met 85%  0,32%
 tot en met 90%  0,38%
 tot en met 95%  0,65%
 tot en met 100%  0,65%
 tot en met 106%  0,75%
 meer dan 106%  0,85%

 * Voor de 3-maands variabele rente gelden afwijkende risico-opslagen

Bekijk onze actuele rentes

wat is de marktwaarde van jouw huis?

Met de marktwaarde bedoelen we het geschatte bedrag dat jouw huis waard is. Deze waarde staat in de (desktop)taxatie. Bij een nieuwbouwwoning wordt de waarde bepaald op basis van onder andere de koop-/aannemingsovereenkomst.

leen je een groter deel van de marktwaarde van jouw huis?

Dan betaal je mogelijk meer risico-opslag. Andersom geldt ook: leen je voor jouw hypotheek een kleiner deel van de marktwaarde van jouw huis? Dan betaal je mogelijk minder risico-opslag. Heb je extra afgelost of is jouw huis meer waard geworden? Dan kan je rente mogelijk verlaagd worden. 

de nieuwe risicoklassen van Argenta vanaf 8 oktober 2021.

Argenta gebruikt verschillende risicoklassen om de risico-opslag te bepalen. Vanaf 8 oktober 2021 heeft Argenta nieuwe risicoklassen. Deze nieuwe risicoklassen gelden vanaf die datum voor alle nieuwe aanvragen.
 

welke risicoklassen heeft Argenta vanaf 8 oktober 2021?

Risicoklassen:

 • tot en met 50% van de marktwaarde
 • tot en met 60% van de marktwaarde
 • tot en met 70% van de marktwaarde
 • tot en met 80% van de marktwaarde
 • tot en met 85% van de marktwaarde
 • tot en met 90% van de marktwaarde
 • tot en met 95% van de marktwaarde
 • tot en met 100% van de marktwaarde
 • tot en met 106% van de marktwaarde
 • meer dan 106% van de marktwaarde

voorbeeld.

Ilse en Pascal hebben een huis gekocht dat een marktwaarde heeft van € 300.000,-. Ze willen € 225.000,- lenen, de rest betalen ze met eigen geld. € 225.000,- is 75% van € 300.000. Ilse en Pascal vallen in de risicoklasse 70 t/m 80% van de marktwaarde. 

welke risicoklassen had Argenta vóór 8 oktober 2021? 

Risicoklassen:

 • tot en met 65% van de marktwaarde
 • tot en met 85% van de marktwaarde
 • tot en met 108% van de marktwaarde
 • meer dan 108% van de marktwaarde

De risicoklassen en de rente voor een renteaanbod en/of bindende offerte blijven voor jou gelden. Jouw risicoklassen wijzigen pas als je de rente verlengt of als de rente op passeer-of verlengdatum lager is.

belangrijk om te weten.

Het rentepercentage dat in jouw renteaanbod of bindende offerte staat, is altijd inclusief de voor jou geldende risico-opslag van het moment dat je de hypotheekrente hebt vastgezet.

kan mijn risico-opslag omlaag?

Als de marktwaarde van jouw huis tijdens de looptijd toeneemt of als je extra aflost dan kan het zijn dat je in een andere risicoklasse terechtkomt. In dat geval kun je een lagere rente krijgen. Als uit een nieuwe taxatie of Calcasa desktoptaxatie van jouw huis blijkt dat de marktwaarde is toegenomen dan past Argenta tussentijds jouw risicoklasse aan.

Stuur het taxatatierapport of de Calcasa desktoptaxatie naar info@argentahypotheken.nl. Dan laten we je zo snel mogelijk weten of jouw hypotheek in een lagere risicoklasse valt.

wat betekent dit voor jouw lopende rente?

De nieuwe risicoklassen en rente gelden voor nieuwe hypotheekaanvragen vanaf 8 oktober 2021. En voor alle renteherzieningsvoorstellen vanaf 1 november 2021. Jouw lopende rente blijft gewoon gelden. De nieuwe risicoklassen en rente gelden wanneer je de rente verlengt of als je de rente afkoopt.

gelden de nieuwe risicoklassen ook voor de variabele rente?

Ja, als je een Argenta hypotheek hebt met variabele rente dan zijn de nieuwe risicoklassen vanaf jouw volgende renteherziening van toepassing. Bij actuele rentes kun je zien welke rente voor jou van toepassing is.
 

bij wie kun je terecht voor vragen over de risico-opslag en rentes?

Je kunt voor advies over de risico-opslag terecht bij jouw adviseur. Voor algemene vragen kun je contact opnemen met Argenta.

heb je voor 3 maart 2014 een Argenta Hypotheek gesloten?

Dan staat er in jouw offerte geen marktwaarde maar executiewaarde. Sinds enkele jaren gebruiken alle geldverstrekkers de marktwaarde. Argenta hanteert sinds 3 maart 2014 de marktwaarde voor het bepalen van de waarde van jouw huis in plaats van de executiewaarde. Voor jouw lopende hypotheek bij Argenta verandert het gebruik van de executiewaarde pas als een nieuwe rentevaste periode start. Op dat moment baseren we de risico-opslagen op de verhouding tussen de marktwaarde en de schuldrest van jouw lening. Je start een nieuwe rentevaste periode als je:

 • aan het einde van de rentevaste periode een nieuwe periode kiest 
 • de hypotheekrente afkoopt om zo jouw rente te verlagen