Risico-opslag voor hypotheek zonder NHG.

Als je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt dan kun je te maken krijgen met een risico-opslag op het rentetarief. Hoe hoog die opslag is, hangt af van de verhouding tussen hoeveel je leent en wat de woning waard is. Hoe meer je leent in verhouding tot de marktwaarde van jouw huis, hoe groter het risico dat de hypotheek niet terugbetaald kan worden. Hiervoor rekenen we een risico-opslag. Deze opslag verwerken we in onze rentes.

De risicoklassen per maandag 3 juni 2024.

Risico-opslag voor aflosvormen  annuïtair en lineair.

« Swipe om meer te zien
risicoklasse. risico-opslag.* 
 tot en met 50% 0,10%
 tot en met 60% 0,15%
 tot en met 70% 0,19%
 tot en met 80% 0,19%
 tot en met 85% 0,19%
 tot en met 90% 0,19%
 tot en met 95% 0,33%
 tot en met 100% 0,34%
 tot en met 106% 0,67%
 meer dan 106% 0,75%

  * Voor de 3-maands variabele rente gelden afwijkende risico-opslagen.


Risico-opslag voor aflosvormen aflossingsvrij, leven en beleggen.

« Swipe om meer te zien
 risicoklasse.risico-opslag.*
 tot en met 50%  0,10%
 tot en met 60%  0,15%
 tot en met 70% 0,19%
 tot en met 80%  0,19%
 tot en met 85% 0,24%
 tot en met 90% 0,27%
 tot en met 95% 0,87%
 tot en met 100% 0,87%
 tot en met 106% 0,90%
 meer dan 106% 1,00%

 * Voor de 3-maands variabele rente gelden afwijkende risico-opslagen

Bekijk onze actuele rentes

Wat is de marktwaarde van jouw huis?

Met de marktwaarde bedoelen we het geschatte bedrag dat jouw huis waard is. Deze waarde staat in de (desktop)taxatie. Bij een nieuwbouwwoning wordt de waarde bepaald op basis van onder andere de koop-/aannemingsovereenkomst.

Leen je een groter deel van de marktwaarde van jouw huis?

Dan betaal je mogelijk meer risico-opslag. Andersom geldt ook: leen je voor jouw hypotheek een kleiner deel van de marktwaarde van jouw huis? Dan betaal je mogelijk minder risico-opslag. Heb je extra afgelost of is jouw huis meer waard geworden? Dan kan je rente mogelijk verlaagd worden. 

Kan mijn risico-opslag omlaag?

Jouw risico-opslag kan mogelijk omlaag als de verhouding tussen de marktwaarde van jouw huis en de hoogte van de hypotheek lager wordt. Bijvoorbeeld omdat je hebt afgelost of omdat jouw huis meer waard is geworden. Is die verhouding voldoende gedaald? Dan kan de risico-opslag aangepast worden. Hiervoor kun je aan ons een verzoek doen.


 

In de volgende gevallen doen we dit automatisch en hoef je geen verzoek hiervoor te doen:

 • Je doet een extra aflossing van tenminste € 500,-
 • Je stuurt ons een nieuwe waarde* van je huis toe
 • Je hebt van ons een voorstel gehad om een nieuwe rente te kiezen

* De nieuwe waarde van je huis kun je aan ons aantonen door middel van een nieuwe taxatie of een desktoptaxatie van Calcasa van jouw huis blijkt dat de marktwaarde is toegenomen. Stuur het taxatierapport of een desktoptaxatie van Calcasa naar info@argentahypotheken.nl. Dan laten we je zo snel mogelijk weten of jouw hypotheek in een lagere risicoklasse valt.

Hoe kun je zien of de verhouding tussen de waarde en de hypotheek voldoende is gedaald? 

Dit kun je teruglezen bij de rentelijst die hoort bij je huidige rentecontract. Zoek bij de rentes uit het verleden de rentelijst die hoort bij de ingangsdatum van je huidige rente. In deze lijst kun je precies nalezen welke rente bij welk risico hoort.

Voorbeeld daling verhouding waarde en hypotheek.

Heb je bijvoorbeeld een rente die op 24 oktober 2022 is ingegaan? Dan kun je de rentelijst van 22 oktober 2022 bekijken. Bij een hypotheek van 86% van de marktwaarde en een 10 jaar vaste rente was de rente 1,30% En is je nieuwe verhouding nu 78% van de marktwaarde? Dan wordt de nieuwe rente 1,18%.

De nieuwe risicoklassen van Argenta vanaf 8 oktober 2021.

Argenta gebruikt verschillende risicoklassen om de risico-opslag te bepalen. Vanaf 8 oktober 2021 heeft Argenta nieuwe risicoklassen. Deze nieuwe risicoklassen gelden vanaf die datum voor alle nieuwe aanvragen.
 

Welke risicoklassen heeft Argenta vanaf 8 oktober 2021?

Risicoklassen:

 • Tot en met 50% van de marktwaarde
 • Tot en met 60% van de marktwaarde
 • Tot en met 70% van de marktwaarde
 • Tot en met 80% van de marktwaarde
 • Tot en met 85% van de marktwaarde
 • Tot en met 90% van de marktwaarde
 • Tot en met 95% van de marktwaarde
 • Tot en met 100% van de marktwaarde
 • Tot en met 106% van de marktwaarde
 • Meer dan 106% van de marktwaarde

Voorbeeld.

Ilse en Pascal hebben een huis gekocht dat een marktwaarde heeft van € 300.000,-. Ze willen € 225.000,- lenen, de rest betalen ze met eigen geld. € 225.000,- is 75% van € 300.000. Ilse en Pascal vallen in de risicoklasse 70 t/m 80% van de marktwaarde. 

Welke risicoklassen had Argenta vóór 8 oktober 2021? 

Risicoklassen:

 • Tot en met 65% van de marktwaarde
 • Tot en met 85% van de marktwaarde
 • Tot en met 108% van de marktwaarde
 • Meer dan 108% van de marktwaarde

De risicoklassen en de rente voor een renteaanbod en/of bindende offerte blijven voor jou gelden. Jouw risicoklassen wijzigen pas als je de rente verlengt of als de rente op passeer-of verlengdatum lager is.

Belangrijk om te weten.

Het rentepercentage dat in jouw renteaanbod of bindende offerte staat, is altijd inclusief de voor jou geldende risico-opslag van het moment dat je de hypotheekrente hebt vastgezet.

Wat betekent dit voor jouw lopende rente?

De nieuwe risicoklassen en rente gelden voor nieuwe hypotheekaanvragen vanaf 8 oktober 2021. En voor alle renteherzieningsvoorstellen vanaf 1 november 2021. Jouw lopende rente blijft gewoon gelden. De nieuwe risicoklassen en rente gelden wanneer je de rente verlengt of als je de rente afkoopt.

Gelden de nieuwe risicoklassen ook voor de variabele rente?

Ja, als je een Argenta hypotheek hebt met variabele rente dan zijn de nieuwe risicoklassen vanaf jouw volgende renteherziening van toepassing. Bij actuele rentes kun je zien welke rente voor jou van toepassing is.
 

Bij wie kun je terecht voor vragen over de risico-opslag en rentes?

Je kunt voor advies over de risico-opslag terecht bij jouw adviseur. Voor algemene vragen kun je contact opnemen met Argenta.

Heb je voor 3 maart 2014 een Argenta Hypotheek gesloten?

Dan staat er in jouw offerte geen marktwaarde maar executiewaarde. Sinds enkele jaren gebruiken alle geldverstrekkers de marktwaarde. Argenta hanteert sinds 3 maart 2014 de marktwaarde voor het bepalen van de waarde van jouw huis in plaats van de executiewaarde. Voor jouw lopende hypotheek bij Argenta verandert het gebruik van de executiewaarde pas als een nieuwe rentevaste periode start. Op dat moment baseren we de risico-opslagen op de verhouding tussen de marktwaarde en de schuldrest van jouw lening. Je start een nieuwe rentevaste periode als je:

 • Aan het einde van de rentevaste periode een nieuwe periode kiest 
 • De hypotheekrente afkoopt om zo jouw rente te verlagen