Wat is een WOZ-waarde?
WOZ is de afkorting voor: Waardering Onroerende Zaken. Door elk huis in Nederland te waarderen (bepalen wat het waard is) kan de gemeente de belastingen eerlijk verdelen. Meestal geldt dat als je een groot huis hebt dat je dan moet je meer belasting moet betalen. Het gaat dan om de onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en jouw inkomstenbelasting. Goed om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuw huis.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
Hoe weet je gemeente nou wat de waarde van jouw huis is? Dat doen ze door huizen met elkaar te vergelijken die onlangs verkocht zijn. Daar is dus een verkoopprijs van bekend. Die vergelijking gebeurt door een computermodel dat huizen taxeert. Daarnaast wordt de WOZ van een huis berekend op basis van kenmerken zoals:
- De grootte
- De grondoppervlakte van het hele perceel
- De inhoud
- De ligging
- Wat voor soort huis het is
- Het bouwjaar
De WOZ-waarde wordt bepaald op de waardepeildatum en die is altijd 1 januari van het jaar ervoor. De WOZ-beschikking van 2022 heeft dus als waardepeildatum 1 januari 2021.
Wil je meer weten over hoe de WOZ-waarde bepaald wordt? Je leest er alles over op de website van de Waarderingskamer. Zij houden toezicht op de juiste uitvoering van de taxaties.
Let op: Voor alle geldverstrekkers is de WOZ-bepaling niet toegestaan als waarde voor de hypotheek en heb je een taxatierapport nodig. Bij ons kan dat soms ook met de Desktop Taxatie® . Dat scheelt direct in de kosten en kun je eenvoudig en snel regelen.
Waar vind ik de WOZ-waarde van een huis?
Op www.wozwaardeloket.nl vind je de WOZ-waarde van elk huis in Nederland.