Starten met declareren.

Je wilt starten met verbouwen om jouw huis zo mooi mogelijk te maken. Het liefst zo snel mogelijk. Maar wanneer kun je daarmee beginnen? Zo werkt het:
 

Via notaris.

Jouw hypotheek (met bouwdepot) is akkoord! En bij de notaris teken je de hypotheekakte. Daarna krijgen we van de notaris de documenten van jouw hypotheek. Vervolgens verwerken we de documenten in onze administratie en kun je betalen uit jouw bouwdepot. Je krijgt natuurlijk ook van ons een brief met alle informatie over jouw bouwdepot.
 

Zonder notaris.

Heb je een onderhandse verhoging aangevraagd voor jouw bouwdepot? Dan hoef je niet naar de notaris. We keuren de aanvraag voor je bouwdepot goed als alles klopt en verwerken het in onze administratie. Je ontvangt van ons een brief met alle informatie over je bouwdepot. En je kunt starten met betalen vanuit je bouwdepot.
 

Declareren werkt zo.

Wil je een declaratie indienen? Volg deze stappen. Dan is het zo geregeld.

Inloggen.

Log in in Mijn Leninginzicht. Ga aan de linkerkant naar Bouwdepot pagina. Klik op 'Declaratie indienen'.

Jouw gegevens.

Vul alle gegevens in. En upload de scan of foto van de factuur en/of kassabon. 
 

We controleren jouw declaratie.

Is jouw declaratie akkoord? Daar krijg je binnen maximaal 5 werkdagen bericht van. Het bedrag op het IBAN van de leverancier of jouw eigen IBAN wordt binnen 2 dagen uitbetaald.

Is jouw declaratie afgekeurd? Dan ontvang je een met brief met uitleg waarom we de declaratie niet kunnen uitbetalen.

Jouw saldo.

Na uitbetaling zie je meteen het actuele saldo in Mijn Leninginzicht.

Belangrijk voordat je begint.

  • Verzamel jouw facturen en/ of kassabonnen en check of alle benodigde informatie erop staat
  • Op een factuur moeten de volgende gegevens staan:
  1. Bedrijfsnaam
  2. Adres
  3. Plaatsnaam
  4. Telefoonnummer
  5. IBAN
  6. KvK-nummer
  7. BTW-nummer
  8. Het onderpandadres
  9. Jouw voor- en achternaam
  • Zorg dat de bedrijfsnaam en het adres van het bedrijf op de kassabon staan als je een kopie van een kassabon stuurt (let op: een pinbon is niet voldoende)
  • Zorg dat de aannemer of leverancier duidelijk de precieze werkzaamheden/aankopen op de offerte en factuur zet
  • Maak van iedere factuur en/ of kassabon een duidelijke scan of foto (pdf of jpg-formaat)
  • We betalen alleen naar je eigen rekening uit op basis van een factuur
  • Binnen dezelfde inschrijving kun je geen tweede depot aanvragen als er al een bouwdepot loopt

* Wil je het bedrag liever direct aan de leverancier uitbetalen? Upload dan ook een orderbevestiging. Heb je de orderbevestiging zelf al betaald? Upload dan ook een betaalbewijs (pinbon of bankafschrift).

Ben je klaar met de verbouwing? 

Ben je klaar met de verbouwing en heb je jouw laatste declaratie ingediend? Dan kun je jouw bouwdepot beëindigen in mijn Argenta.

  1. We beoordelen of we het bouwdepot mogen beëindigen. 
  2. Staat er na jouw laatste declaratie nog een bedrag in jouw bouwdepot? Dan wordt dit bedrag afgelost op jouw hypotheek. In sommige gevallen kan (een deel van) het overgebleven bedrag aan jou worden uitgekeerd. Kijk in de voorwaarden die je bij jouw offerte hebt ontvangen of dit voor jouw hypotheek geldt.
  3. Je ontvangt binnen 6 werkdagen een brief. Daarin lees je of wij jouw bouwdepot beëindigen. Zo ja, dan stopt het bouwdepot direct. Je kunt jouw bouwdepot daarna niet meer gebruiken.

Veelgestelde vragen.

Hier vind je de meestgestelde vragen over hoe het bouwdepot werkt bij Argenta. Staat jouw vraag er niet tussen? Bekijk dan alle vragen.
Met hoeveel maanden kan ik mijn bouwdepot verlengen?

Afhankelijk van de voorwaarden van jouw lening kan het bouwdepot maximaal 2x met 6 maanden worden verlengd. Houd er wel rekening mee dat er na verlenging geen depotvergoeding meer zal worden verrekend.

Wat is het verschil tussen een verbouwplan en een bouwdepot?

Het verbouwplan is het totale bedrag dat je aan je verbouwing besteedt. Het is een optelsom van de verschillende rubrieken die in je taxatierapport staan. Je bouwdepot is het bedrag voor de verbouwing dat je van ons leent. Je kunt hierbij alleen rekeningen declareren die qua bedrag of werkzaamheden passen binnen je verbouwplan. 

Het verbouwplan kan bestaan uit geld dat je leent met je bouwdepot én geld dat je zelf inlegt. Is het bedrag van je verbouwplan hoger dan het bedrag dat je leent in je bouwdepot? Dan betaal je een deel van je verbouwplan zelf. Je betaalt eerst je eigen inleg voordat je kosten kunt declareren uit je bouwdepot. 

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan baseren we de rubrieken op de bouwtermijnen in de koopovereenkomst. Als je geld leent voor meerwerk, is dit ook opgesplitst in rubrieken.

Kan ik het verbouwplan tussentijds veranderen?

Je kunt het verbouwplan veranderen. Je hebt hiervoor wel altijd toestemming nodig. Wil je jouw verbouwplan veranderen? Ga dan naar de pagina Verbouwplan veranderen in Mijn Leninginzicht

Nadat je het nieuwe plan hebt ingediend, gaan we deze beoordelen. Daarbij kijken we zorgvuldig of het verbouwplan aangepast kan worden. De uitkomst van deze beoordeling sturen we je per post op. Soms vragen we nog extra informatie bij je op zoals een nieuw taxatierapport.

Kan ik een verbouwing meefinancieren?

Ja, dat kan. We plaatsen het bedrag dat bestemd is voor de werken bij nieuwbouw, verbouwing of noodzakelijk herstel van achterstallig onderhoud in een bouwdepot. Het bedrag in het bouwdepot mag je alleen gebruiken voor:

  • Betaling van nog niet vervallen bedragen uit de verbouwingsspecificatie
  • De koop- of aannemingsovereenkomst
  • Meerwerk en verschuldigde bijkomende kosten

Als de ingediende facturen zijn goedgekeurd, betaalt Argenta het bedrag uit vanuit het bouwdepot. Een bouwdepot is niet verplicht als de kosten van de verbouwing lager zijn dan € 25.000,-. Het bedrag voor de verbouwing wordt dan aan je uitbetaald bij de notaris.Gaat het om kosten voor noodzakelijk herstel? Dan wordt dit bedrag wel in een bouwdepot gedaan. 

Het rentetarief van het bouwdepot is gelijk aan het rentetarief dat de klant betaalt voor de hypotheek. Het rentetarief bij een marktwaarde ná verbouwing is mogelijk als de hypotheek ook wordt aangevraagd op basis van de marktwaarde na verbouwing. Het volledige bedrag komt dan in het bouwdepot (zelfs als het kleiner is dan € 25.000,-). Blijft er na de verbouwing een saldo in het depot over? Dan geldt dit saldo als extra aflossing.