Mijn bouwdepot.

Wat leuk dat je jouw huis meer naar je zin gaat maken. Daarvoor heb je bij jouw Argenta hypotheek een bouwdepot afgenomen. Hier vind je de veelgestelde vragen over hoe Mijn bouwdepot werkt. 

Wat is het verschil tussen een verbouwplan en een bouwdepot?

Het verbouwplan is het totale bedrag dat je aan je verbouwing besteedt. Het is een optelsom van de verschillende rubrieken die in je taxatierapport staan. Je bouwdepot is het bedrag voor de verbouwing dat je van ons leent. Je kunt hierbij alleen rekeningen declareren die qua bedrag of werkzaamheden passen binnen je verbouwplan. 

Het verbouwplan kan bestaan uit geld dat je leent met je bouwdepot én geld dat je zelf inlegt. Is het bedrag van je verbouwplan hoger dan het bedrag dat je leent in je bouwdepot? Dan betaal je een deel van je verbouwplan zelf. Je betaalt eerst je eigen inleg voordat je kosten kunt declareren uit je bouwdepot. 

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan baseren we de rubrieken op de bouwtermijnen in de koopovereenkomst. Als je geld leent voor meerwerk, is dit ook opgesplitst in rubrieken.

Kan ik het verbouwplan tussentijds veranderen?

Je kunt het verbouwplan veranderen. Je hebt hiervoor wel altijd toestemming nodig. Wil je jouw verbouwplan veranderen? Ga dan naar de pagina Verbouwplan veranderen in Mijn Leninginzicht

Nadat je het nieuwe plan hebt ingediend, gaan we deze beoordelen. Daarbij kijken we zorgvuldig of het verbouwplan aangepast kan worden. De uitkomst van deze beoordeling sturen we je per post op. Soms vragen we nog extra informatie bij je op zoals een nieuw taxatierapport.

Met hoeveel maanden kan ik mijn bouwdepot verlengen?

Afhankelijk van de voorwaarden van jouw lening kan het bouwdepot maximaal 2x met 6 maanden worden verlengd. Houd er wel rekening mee dat er na verlenging geen depotvergoeding meer zal worden verrekend.

Kan ik mijn bouwdepot verlengen?

Het is in veel gevallen mogelijk om jouw bouwdepot te verlengen. Je kunt hiervoor een verzoek indienen in Mijn Leninginzicht door onder het kopje "Bouwdepot" te kiezen voor "Verlengen bouwdepot" en het verzoek in te dienen. We zullen dan beoordelen of verlengen mogelijk is en je hierover informeren.

Kan ik een verbouwing meefinancieren?

Ja, dat kan. We plaatsen het bedrag dat bestemd is voor de werken bij nieuwbouw, verbouwing of noodzakelijk herstel van achterstallig onderhoud in een bouwdepot. Het bedrag in het bouwdepot mag je alleen gebruiken voor:

  • Betaling van nog niet vervallen bedragen uit de verbouwingsspecificatie
  • De koop- of aannemingsovereenkomst
  • Meerwerk en verschuldigde bijkomende kosten

Als de ingediende facturen zijn goedgekeurd, betaalt Argenta het bedrag uit vanuit het bouwdepot. Een bouwdepot is niet verplicht als de kosten van de verbouwing lager zijn dan € 25.000,-. Het bedrag voor de verbouwing wordt dan aan je uitbetaald bij de notaris.Gaat het om kosten voor noodzakelijk herstel? Dan wordt dit bedrag wel in een bouwdepot gedaan. 

Het rentetarief van het bouwdepot is gelijk aan het rentetarief dat de klant betaalt voor de hypotheek. Het rentetarief bij een marktwaarde ná verbouwing is mogelijk als de hypotheek ook wordt aangevraagd op basis van de marktwaarde na verbouwing. Het volledige bedrag komt dan in het bouwdepot (zelfs als het kleiner is dan € 25.000,-). Blijft er na de verbouwing een saldo in het depot over? Dan geldt dit saldo als extra aflossing.

Hoe kan ik declareren uit mijn bouwdepot?

Als je een bouwdepot hebt naast jouw Argenta hypotheek dan kun je de kosten voor jouw verbouwing daaruit (rechtstreeks) betalen. Bijvoorbeeld de factuur van een nieuwe bouwtermijn, schilderwerk of de nieuwe kozijnen. De facturen upload je in Mijn Leninginzicht. Je kiest zelf of je het bedrag direct overmaakt naar jouw leverancier of naar jouw eigen bankrekening. We controleren jouw facturen en/of kassabonnen. Na goedkeuring betalen we deze uit aan jou of jouw leverancier.

Lees meer

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening die alleen bedoeld is om (ver)bouwkosten van jouw huis mee te betalen. Je leent dan een bepaald bedrag dat voor maximaal 2 jaar in het bouwdepot wordt gezet. Maak je  kosten bij de verbouwing of bouw? Dan declareer je deze kosten via ons.

Lees meer