Maak samen goede afspraken.

Maak goede afspraken met elkaar. Over het te verdelen spaargeld, schulden en bezittingen. En leg het vast in een contract. Dat klinkt heel zakelijk. En dat is het ook. Maar wel erg belangrijk. Gebruik deze handige checklist om alles netjes op een rijtje te zetten. Vergeet ook de Argenta verhuisregeling niet.

Komen jullie er zelf niet uit?

Schakel dan ook de hulp in van een professional. Hebben jullie kinderen of zijn jullie getrouwd? Dan is het verstandig om een mediator of een advocaat om hulp te vragen. Zo leggen jullie de afspraken die je samen maakt officieel goed vast. Bepaal natuurlijk ook samen wie in het huis wil blijven wonen. Daarbij is het belangrijk dat het inkomen voldoende is om alle vaste lasten te kunnen betalen. 

Uitkopen werkt zo.

Zijn jullie het er over eens dat de een de ander uitkoopt? Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Als je de ander wilt uitkopen, bepaal dan eerst de waarde van jullie huis. Dat kan met een taxatierapport of een desktoptaxatie van Calcasa. Het hangt af van jullie huwelijksvoorwaarden of samenlevingsafspraak hoe je de waarde van het huis daarna verdeelt. Of dat jij of jouw partner de hypotheek helemaal kan overnemen.

Kom je er zelf niet uit? Dan kan een mediator jullie helpen om het voor jullie helder te krijgen wat de voorwaarden zijn in jullie specifieke situatie. Op basis daarvan kunnen jullie de juiste keuzes maken.

Het is verstandig om alle mogelijkheden en de financiële gevolgen te bespreken met een adviseur. Dat kan samen (jouw eigen) onafhankelijk adviseur in de buurt.

Keuze gemaakt? En jullie willen de hypotheek aan laten passen? Vul dan samen met jullie adviseur het aanvraagformulier voor Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid in. Het formulier en alle benodigde stukken stuurt jullie adviseur naar Argenta. We beoordelen dan de aanvraag voor de wijziging van jullie hypotheek.

Als we de aanvraag goedgekeurd hebben, maak je een afspraak bij jullie notaris. Dit kun je samen met jouw ex-partner doen of apart. Bij de notaris volg je de laatste stappen.

Je tekent bijvoorbeeld een ‘akte van ontslag’ en een ‘akte van verdeling’. De notaris zorgt ook voor de verdere aanpassingen in het kadaster. Vanaf dan is de aangepaste hypotheek geregeld.

Vragen?

Jullie hebben vast veel vragen over hoe je de hypotheek kunt overnemen van elkaar. Hier vind je de belangrijkste begrippen uitgelegd. Staat wat jij wilt weten er niet bij? Bekijk dan alle vragen.
Wat is Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid (OHA)?

Samen een huis gekocht? Dan staat vaak jouw naam en de naam van jouw partner op de hypotheekakte. Je bent in dat geval beiden hoofdelijk verantwoordelijk voor de gehele hypotheek. Als je uit elkaar gaat en één van jullie blijft in het huis wonen, moet de hypotheekakte worden aangepast. Er wordt dan één naam van de hypotheekakte gehaald. Die persoon is dan niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Dit heet Ontslag uit de Hoofdelijke Aansprakelijkheid (OHA).

Wat is Akte van ontslag?

In de Akte van Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid staat wie aansprakelijk blijft voor de hypotheek en wie niet meer. De notaris stelt deze akte op.

Wat is Akte van verdeling?

De akte van verdeling regelt bij een echtscheiding in ieder geval de overdracht van het echtelijke huis. De notaris stelt deze akte op.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Je maakt samen met jouw partner algemene afspraken. Dit leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Meer informatie hierover vind je op de website van de rijksoverheid.