6 alternatieven voor het sparen via een spaarrekening

Breda, 5/17/2017 10:00:00 AM

De spaarrente heeft nog nooit zo laag gestaan. Wat als de spaarrente de komende jaren niet meer zal stijgen en waarschijnlijk zelfs verder zal zakken? Spaarrekeningen leverden daardoor nooit eerder zo’n laag rendement op als nu. Voor velen is de vraag dan ook; wat is nu slim om te doen met mijn spaargeld? Welke andere manieren dan sparen via een spaarrekening zijn er om spaargeld te laten renderen? We zetten 6 alternatieven voor u op een rij.

 

1] Met een Termijndeposito sparen

Heeft u spaargeld en weet u zeker dat u het een tijdje niet nodig hebt? Dan is een Termijndeposito meestal een slimmere optie dan een gewone spaarrekening. Een Termijndeposito en een spaarrekening werken in de basis hetzelfde; u leent geld uit aan de bank en in ruil daarvoor ontvangt u rente. Omdat u uw spaargeld met een Termijndeposito voor een bepaalde termijn vastzet, krijgt u daar in de regel een hogere spaarrente voor. Hoe langer u uw spaargeld vastzet, hoe hoger die rente. Bekijk een overzicht van de huidige rentes op Termijndeposito’s.

Onderzoek van tevoren wat de mogelijkheden zijn voor het tussentijds opnemen van uw spaargeld of het voortijdig beëindigen van uw Termijndeposito. Niet alle banken bieden die mogelijkheid en de voorwaarden verschillen per bank.

 

2] Uw hypotheek aflossen

Het vervroegd aflossen van uw hypotheek is in veel gevallen voordeliger dan sparen via een spaarrekening. Wilt u het zeker weten? Bereken het dan zelf. Zeker als u meer dan € 25.000 spaargeld hebt, kan het interessant zijn om uw hypotheek gedeeltelijk af te lossen met uw spaargeld; u betaalt vermogensbelasting over uw spaargeld boven de € 25.000. Overleg wel altijd eerst met uw hypotheekverstrekker en vraag duidelijk naar de voorwaarden; in sommige gevallen betaalt u een boete wanneer u uw hypotheek vervroegd aflost. Gaat het om het laatste stukje hypotheek? Dan profiteert u extra, omdat u na het volledig aflossen van uw hypotheek geen eigenwoningforfait meer betaalt.

U moet natuurlijk zeker weten dat u het spaargeld waarmee u uw hypotheek wilt aflossen niet meer nodig hebt, want na uw aflossing kunt u er niet meer bij.

 

 

0,50%* op uw spaargeld bij Argenta

Bij Argenta krijgt u op dit moment 0,50%* op uw spaargeld en op een Termijndeposito van bijvoorbeeld 5 jaar, 1,20%*. Wilt u een Internet Spaarrekening bij Argenta openen? Lees dan verder.

 

Dit is zijn de spaarrentes van 17 mei 2017.  De spaarrentes van Argenta kunnen wijzigingen. Bekijk onze actuele spaarrentes.

 

3] In microkrediet investeren

Wilt u meer rendement op uw spaargeld dan via een spaarrekening en tegelijkertijd iets goeds met uw geld doen? Dan kan het verstrekken van microkredieten een aantrekkelijke optie zijn. Met een microkrediet leent u een klein bedrag (meestal tot maximaal € 500) aan een ondernemer in een ontwikkelingsland. Zo helpt u iemand anders met het opbouwen van een toekomst en krijgt u zelf in veel gevallen een paar procentjes extra rendement op uw spaargeld.

Er zijn verschillende organisaties die het mogelijk maken een microkrediet te verstrekken, sommige met en sommige zonder winstoogmerk. Als u rendement wilt op uw spaargeld, dan zoekt u dus een organisatie die rendement uitkeert. Let in dat geval op eventuele kosten die zij vragen voor hun service en de voorwaarden met betrekking tot het dragen van het risico over het microkrediet.

 

4] In crowdfunding investeren

Crowdfunding is het principe waarbij één persoon of bedrijf geld ophaalt bij meerdere mensen, zonder tussenkomst van een bank. Meestal gebeurt dat via een crowdfunding platform. Op zo’n platform kunnen mensen en bedrijven een project plaatsen, waar geregistreerde bezoekers in kunnen investeren. Het rendement verschilt per project; hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. En voor de investeerder geldt dus; hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.

Het leuke aan crowdfunding is dat u makkelijk uw risico kunt spreiden omdat u in veel verschillende projecten een klein bedrag kunt investeren. Bovendien kiest u zelf welke projecten u ondersteunt en heeft u verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond de projecten waarin u investeert.

 

5] In vastgoed investeren

Een andere optie is uw geld te investeren in vastgoed. Koop een huis, verhuur het huis en verkoop het huis na lange tijd weer. Zo verdient u aan de huuropbrengst en de eventuele overwaarde op het moment van verkoop. Het is hierbij belangrijk dat u enige kennis heeft van de huizenmarkt. Hoe hebben de huizenprijzen zich ontwikkeld en wat is de verwachting voor de toekomst? Daarbij richt u zich natuurlijk specifiek op het pand dat u voor ogen heeft; hoe is de prijsontwikkeling geweest?

Hoe ontwikkelen de huizenprijzen in de buurt zich? En wat zijn de toekomstplannen van de gemeente voor die buurt? Vaak is het verhuren van kleine panden makkelijker; zo kun u zich richten op alleenstaanden, stellen met een klein gezamenlijk inkomen en stellen met één inkomen.

U kunt u behalve het verhuren van panden ook puur richten op het kopen, verbouwen en meteen weer verkopen van panden. Het risico daarbij kan groot zijn; het is soms moeilijk in te schatten wat een verbouwing precies kost en hoelang het duurt voordat u het pand na de verbouwing weer weet te verkopen. Ook hierbij geldt dat de kans op succes sterk afhankelijk is van de markt; verdiep u in vraag en aanbod, de ontwikkeling van huizenprijzen en plannen voor de buurt.

 

6] In aandelen beleggen

Beleggen in aandelen kan een beter rendement opleveren dan sparen via een spaarrekening. Maar onthoud dat voor alle vormen van beleggen geldt: hoe hoger het mogelijke rendement, hoe hoger het risico dat u loopt. Daarbij is beleggen in aandelen niet eenvoudig. U moet zich verdiepen in de aandelen die u koopt, de koers van uw aandelen volgen en op de juiste momenten de juiste beslissingen maken.

Zorg dus dat u genoeg weet van beleggen voordat u daaraan begint. Of laat u goed adviseren door een adviseur. En gebruik alleen geld waarvan u zeker weet dat u het voor langere termijn kunt missen; meestal is beleggen in aandelen het gunstigste wanneer u aandelen meerdere jaren achter elkaar in bezit hebt.

Verdiep u ook in de bedrijven waarvan u aandelen koopt; economische omstandigheden, ontwikkelingen in de betreffende sector, overnames of faillissementen van concurrenten en innovatie spelen een grote rol in de koers van de aandelen die u koopt. Verdiep u dus van tevoren in het bedrijf, maar blijf ook het nieuws rond dat bedrijf, het nieuws binnen die sector en het algemene economische nieuws volgen. Zo blijft u op de hoogte van ontwikkelingen die van invloed zijn op de koers van uw aandelen.

 

Gebruik uw gezond verstand

Welk alternatief voor sparen via een spaarrekening u ook kiest, gebruik altijd uw gezond verstand. Verdiep u zo goed mogelijk in dat wat u gaat doen en praat erover met mensen en organisaties die er verstand van hebben.

Maak nooit overhaaste beslissingen en laat u niet verleiden door mogelijkheden die te mooi lijken om waar te zijn; iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, is meestal niet waar en uiteindelijk dus niet zo mooi. Bedenk verder dat u niet voor één optie hoeft te kiezen; spreid uw kansen, en daarmee uw risico. En houd altijd wat spaargeld achter de hand als buffer. Zo houdt u uw financiële situatie gezond en hoeft u zich geen zorgen te maken over geld.

Argenta maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie