Startershypotheek

Uw allereerste huis kopen is leuk en spannend. Daar komt veel bij kijken: de zoektocht om een fijn huis te vinden, het uitbrengen van een eerste bod, onderhandelen, het rondkrijgen van de hypotheek en natuurlijk het verhuizen zelf. Maar hoe doet u dat eigenlijk? Hoe koopt u een eerste huis? Lees er hier alles over.

1,06 %

Bereken uw startershypotheek

Op zoek naar een eerste huis? Dan wilt u natuurlijk ook weten hoeveel u kunt lenen voor uw eerste hypotheek. Gebruik de rekentool voor een eerste schatting van wat u mag lenen.

Uw bruto jaarinkomen is  €
Het jaarinkomen van uw partner is  €
Maximaal te lenen
{{result}}
In deze berekening zijn wij uitgegaan van: een {{settings.loanType.value}} met een {{settings.period.value}} vaste rente van {{rateLabel}} op basis van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De uitkomst van deze berekening is een indicatie, maar is geen advies. Het is geen garantie dat u dit bedrag ook echt kunt lenen. De hoogte van het bedrag dat u kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de inkomenssituatie, leeftijd, het rentepercentage en de waarde van het huis dat u koopt.
Uw bruto jaarinkomen is  €
Het jaarinkomen van uw partner is  €
De prijs van uw huis is  €
Uw huis moet minimaal  €
100.000 kosten
Maximaal te lenen
{{monthlyCostResult.maximumMortgage}}
Eigen inbreng:
{{monthlyCostResult.ownMoney}}
Uw maandbedrag
{{monthlyCostResult.grossMonthlyCost}}
bruto
{{monthlyCostResult.netMonthlyCost}}
netto

In deze berekening zijn wij uitgegaan van: een {{settings.loanType.value}} met een {{settings.period.value}} jaar vaste rente van {{rateLabel}} op basis van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De uitkomst van deze berekening is een indicatie, maar is geen advies. Het is geen garantie dat u dit bedrag ook echt kunt lenen. De hoogte van het bedrag dat u kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de inkomenssituatie, leeftijd, het rentepercentage en de waarde van het huis dat u koopt.

In deze berekening zijn wij uitgegaan van: een {{settings.loanType.value}} met een {{settings.period.value}} jaar vaste rente van {{rateLabel}}, risicoklasse {{settings.riskCategory.value}} zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De uitkomst van deze berekening is een indicatie, maar is geen advies. Het is geen garantie dat u dit bedrag ook echt kunt lenen. De hoogte van het bedrag dat u kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de inkomenssituatie, leeftijd, het rentepercentage en de waarde van het huis dat u koopt.
1,06 %
Annuitair
1,06 %
Lineair
1,15 %
Aflossingsvrij

Scherpe rentetarieven voor een eerste hypotheek

Een Argenta Hypotheek is een hypotheek met een scherpe rente. Of u nu een eerste huis koopt, een ander huis of uw huidige hypotheek wilt oversluiten. Zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Bekijk onze hypotheekrentes

Uw eerste huis kopen in 7 stappen

 1. Oriëntatie
 2. Een huis vinden
 3. Bod & koopcontract
 4. Hypotheek kiezen
 5. Hypotheek aanvragen
 6. Overdracht
 7. Wonen

Een eerste huis kopen. Waar begin ik?

Waar begint u als u een huis wil kopen? Simpel: bij het begin. Bedenk als eerste wat uw woonwensen zijn. Zoals: hoeveel kamers wilt u dat het huis heeft? In wat voor omgeving wilt u wonen? En kiest u voor een oud huis of juist voor modern? Zet de eisen in volgorde van wat u belangrijk vindt. Zo is het makkelijker om weg te strepen. Het is natuurlijk uw eerste huis, dus blijf realistisch en doe dit met gezond verstand.

Wilt u weten hoeveel u maximaal aan een huis kan besteden? Kijk dan ook naar wat u maximaal wilt betalen aan maandlasten. Want het is belangrijk dat u naast het betalen van uw hypotheek voldoende geld overhoudt om goed van te kunnen leven. Bereken uw maximale hypotheek met onze handige tool bovenaan deze pagina.

 

Er komt veel op u af als u uw eerste huis gaat kopen. Begrijpelijk als u niet alles zelf weet. Graag helpen we u op weg. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek met een van onze hypotheekadviseurs en krijg antwoord op vragen als:

 • Hoe gaat het kopen van een huis precies in zijn werk?
 • Wat heeft u nodig?
 • Wat moet u allemaal regelen?
Gratis hypotheekgesprek aanvragen

Een huis vinden

Zodra duidelijk is wat u zoekt in een huis en u uw financiële mogelijkheden weet, is het tijd om op huizenjacht te gaan. Online gaat dat heel makkelijk op websites zoals Funda of Jaap. Ook kunt u voor een aankoopmakelaar kiezen. Vaak hebben zij goed inzicht in de markt en weten al heel vroeg welke huizen er in de verkoop komen.

Heeft u een interessant huis gevonden? Dan is het tijd voor een bezichtiging. Door een huis te bezichtigen ervaart u pas echt of het aan uw wensen voldoet. Enkele tips daarbij:

 • Bezichtig overdag, eventuele gebreken aan het huis zijn dan makkelijker te zien
 • Bekijk alles. Vergeet geen ruimtes en open ramen, deuren en kranen
 • Stel vragen
 • Bedenk alvast hoe u het huis zou inrichten
 • Bekijk de omgeving. Praat bijvoorbeeld met de buren
 • Check het bestemmingsplan bij de gemeente

Bod doen op een huis

Heeft u hèt huis gevonden? En voldoet dat ook nog aan uw wensen en financiële mogelijkheden? Mooi! Breng dan een bod uit, of laat het doen door uw aankoopmakelaar. Enkele onderhandelingstips zijn:

 • Bereid u goed voor. Weet wat u maximaal te besteden heeft
 • Bied niet gelijk het maximale dat u te besteden heeft
 • Een nieuw huis kopen is emotie, maar probeer de koop wel zakelijk te zien. 

Het is verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen. Daarbij kijkt een deskundige naar de technische staat en kwaliteit van het huis.
Komen u en de verkoper tot een overeenkomst? Dan stelt de verkopende makelaar het koopcontract op. Lees dit zorgvuldig door en controleer of alle ontbindende voorwaarden erin zijn opgenomen. Als alles in orde is, kunt u het contract ondertekenen.

Mogelijk vraagt de verkoper om een waarborgsom of een bankgarantie. Daarmee beschermt hij zich tegen financiële gevolgen voor als u besluit om het huis toch niet te kopen. De waarborgsom is meestal 10% van het aankoopbedrag van het huis.

Welke hypotheek past bij mij?

Top. U heeft de koopovereenkomst getekend. Maar nu de hypotheek nog. Het is belangrijk dat u de hypotheek zo snel mogelijk regelt.

 

Samen met Argenta adviseur of onafhankelijk adviseur?

Er komt best veel bij kijken als u een hypotheek moet regelen. Of u nu samen met een adviseur van Argenta een hypotheek regelt of via een onafhankelijke adviseur. Begrijpelijk dat u niet alles zelf weet. Zeker als u een eerste huis koopt. Starters die een eerste huis kopen kunnen bij Argenta kiezen voor een Annuïteiten Hypotheek, Lineaire Hypotheek of Aflossingsvrije  Hypotheek

Vindt u het prettig om even met iemand van Argenta te praten over uw mogelijkheden voordat u een definitieve keuze maakt? Wij helpen u graag. Vraag een gratis en vrijblijvend oriënterend hypotheekgesprek aan.

 
Bekijk al onze scherpe rentetarieven
1,06 %

Uw hypotheek aanvragen

Om de hypotheek aan te vragen heeft u een aantal documenten nodig. Zoals:

 • UWV verzekeringsbericht of Werkgeversverklaring
 • Recente salarisstrook
 • Ondertekende koopovereenkomst
 • UPO (Uniform Pensioenoverzicht)
 • Kopie van de voor- en achterkant van een geldig paspoort of identiteitskaart
 • Waarde van uw huis (Taxatierapport of via Calcasa)

Welke documenten we precies van u nodig hebben, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. 

Daarnaast is het nu tijd om een afspraak in te plannen bij de notaris om de koop van het huis af te ronden. En om zaken te regelen als verzekeringen, water, elektriciteit, gas, internet en het op tijd doorgeven van uw nieuwe postadres.

Naar de notaris

Uiteindelijk draait het allemaal om dit moment. U gaat naar de notaris en daar ondertekent u de hypotheekakte. Zodat u officieel de nieuwe eigenaar bent van het huis. Maar wat doet de notaris nog meer?

De notaris controleert onder meer de identiteit van de verkopers en de kopers. Daarnaast onderzoekt hij of er eventuele hypotheken of beslagen op de woning rusten. En hij houdt toezicht op een eventueel overeengekomen waarborgsom of bankgarantie.  

Na het ondertekenen van de eigendomsakte en de hypotheekakte, ontvangt u de sleutel. Gefeliciteerd! U heeft een eigen huis. 

En nu komt het leuke. Waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Naar eigen wens inrichten en aanpassen. Zodat uw huis al snel een thuis is.

Uw eerste eigen huis!

Tijdens de koop van het huis heeft u veel kosten gemaakt. Een deel van dat geld kunt u terugkrijgen van de Belastingdienst. In uw aangifte inkomstbelasting mag u de hypotheekrente en andere kosten aftrekken. Hoe het precies werkt, leest u op de website van de Belastingdienst

 

Verbouwen?

Misschien besluit u om te gaan verbouwen. Bijvoorbeeld een serre, dakkapel, andere keuken of badkamer. Dat kan gelijk bij de koop van het huis, maar ook later. Heeft u geen eigen geld hiervoor? Dan kunt u een bouwdepot afsluiten bij Argenta. Een bouwdepot is een aparte rekening die alleen bedoeld is om (ver)bouwkosten van uw huis mee te betalen. U leent bij Argenta een bepaald bedrag, dat in het bouwdepot wordt gezet. Maakt u kosten bij de verbouwing of bouw? Via de online bankomgeving dient u eenvoudig in 7 stappen een declaratie in

 

Onze hypotheekvormen voor een eerste huis

Argenta Annuïteiten Hypotheek

1,06 %

Direct beginnen met aflossen

Vast maandbedrag tijdens looptijd

Aan het einde van de looptijd is de hypotheek afgelost

Argenta Lineaire Hypotheek

1,06 %

Direct beginnen met aflossen

Iedere maand een lager maandbedrag

Aan het einde van de looptijd is de hypotheek afgelost

Argenta Aflossingsvrije Hypotheek

1,15 %

Hypotheek pas bij einde looptijd aflossen

Iedere maand alleen de hypotheekrente betalen

Aflossingsvrij tot 50% van de marktwaarde

Kies hoe u de Argenta Hypotheek wilt aanvragen

 • Kostprijs
 • Persoonlijk advies met rapport
 • Locatie
 • Advieskosten
 • Vereiste kennis
 • Hypotheekverstrekker

Samen met Argenta adviseur

Advies-van-argenta
 • Kostprijs
  € 1.650
 • Persoonlijk advies met rapport
  Ja
 • Locatie
  Digitaal
 • Advieskosten
  Ja
 • Vereiste kennis
  Niet vereist
 • Hypotheekverstrekker
  Argenta

Onafhankelijke adviseur

Onafhankelijk-advies
 • Kostprijs
  Verschillend
 • Persoonlijk advies met rapport
  Ja
 • Locatie
  Kantoor bij u in de buurt
 • Advieskosten
  Ja
 • Vereiste kennis
  Niet vereist
 • Hypotheekverstrekker
  Keuze uit meerdere

Hulp nodig? Kies voor een gratis hypotheekgesprek

Er komt veel op u af als u uw eerste huis gaat kopen. Begrijpelijk als u niet alles zelf weet. Graag helpen we u op weg. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek met een van onze hypotheekadviseurs en krijg antwoord op vragen als: 

 • Hoe gaat het kopen van een huis precies in zijn werk?
 • Wat heeft u nodig?
 • Wat moet u allemaal regelen?
Gratis hypotheekgesprek aanvragen

Wie zijn wij?

Wij zijn Argenta. Een eenvoudige bank voor hypotheken en sparen. Die in België al 60 jaar staat als een huis. Argenta is een bank voor mensen, en dus niet voor bedrijven. We zijn er voor iedereen die niet van risico’s houdt. En die verantwoord financiële keuzes maakt. Welkom bij Argenta!
130.000+
Meer dan 130.000 spaarders in Nederland
60 Jaar
Al 60 jaar onafhankelijk en niet-beursgenoteerd
Sterke buffer
Eén van de sterkste van Europa
2000+
Meer dan 2000 onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland

Argenta in de prijzen

MoneyView Productprijs 2018 - Annuïtaire Hypotheek


Neem contact met ons op

medewerkersargenta3

Vragen & Contact

Heeft u vragen over onze bank of onze producten? Bel of mail ons gerust. Op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur staan onze teams voor u klaar!

Voordat u verder gaat…

We gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om argenta.nl gebruiksvriendelijker en persoonlijker voor u te maken. Met deze cookies kan Argenta uw internetgedrag op onze website volgen en verzamelen, zodat:

 • onze website goed en gebruiksvriendelijk werkt (noodzakelijk)
 • we op basis van anonieme informatie over het gebruik van de website argenta.nl kunnen verbeteren (noodzakelijk)
 • we informatie en gepersonaliseerde berichten kunnen tonen op onze website op basis van uw interesses en de manier waarop u de website gebruikt (persoonlijk)
 • we op onze website en daarbuiten relevante informatie en advertenties kunnen tonen afgestemd op uw persoonlijke voorkeuren (compleet)

Bent u akkoord? Klik dan op “Ok”.
Geeft u geen toestemming dan plaatsen we alleen de noodzakelijke functionele en geanonimiseerde analytische cookies voor een goed werkende website. Meer weten? Bekijk ons cookiebeleid en privacy statement.